BinnenkortNieuws

Johannette Zomer coacht jong talent

Komend najaar krijgen jonge zangers de kans om zich voor te bereiden op een uitvoering van Bachs Hohe Messe. Dat optreden vormt de kern van een coachingstraject dat de Amsterdamse Noorderkerk aanbiedt aan vijf deelnemers, die via een selectieronde worden gekozen. Johannette Zomer zal de talenten begeleiden.

Johannette Zomer (foto: Jonas Sacks).
Johannette Zomer (foto: Jonas Sacks).

De Noorderkerk-concerten zijn al jaren een begrip in Amsterdam. Ze worden sinds vijftien jaar elke zaterdagmiddag tijdens het seizoen gehouden in de kerk op de Noordermarkt. Omdat de locatie verwijst naar een historie van marktactiviteiten – met de biologische boerenmarkt als eigentijdse variant – wordt wel gesproken van een ‘marktplaats voor muziek’. Bij de programmering wordt een beroep gedaan op zowel bekende professionals als jonge talenten.

Nieuw dit jaar is een talentontwikkelingstraject voor jonge zangers die nog op het conservatorium zitten of net afgestudeerd zijn. Ze worden onder het motto ‘In de ban van de Hohe Messe’ voorbereid op de uitvoering van Bachs mis, maar krijgen ook vocale coaching en leren van de Noorderkerk-organisatie over de zakelijke kanten van hun vak, het cultureel ondernemerschap.

De Hohe Messe wordt op 13 en 14 december uitgevoerd in Amsterdam en in de Utrechtse Geertekerk. De deelnemers van ‘In de ban van de Hohe Messe’ zullen de solopartijen zingen en krijgen na hun traject ook een solorecital aangeboden in de Noorderkerk.

De begeleider voor het vocale deel is sopraan Johannette Zomer. Zij nodigt in een videoboodschap de jonge talenten uit: “We nemen je mee op een uitdagende en intensieve reis, met vocale coaching, maar ook met aandacht voor het muzikaal ondernemerschap. Daarmee willen we je zo goed mogelijk voorbereiden op een leven als beroepsmusicus.” Haar masterclass over het recital zal ook voor publiek toegankelijk zijn.

Na een online selectieprocedure blijven twintig deelnemers over, die in een openbare auditie voor de jury verschijnen. Die jury bestaat uit Johanette Zomer, Fokko Oldenhuis en Maartje Stokkers. De auditie wordt gehouden op 11 oktober. De inschrijving voor deelnemers aan het traject sluit op 1 oktober.

Later in het jaar start een traject voor strijkers, dat zal worden begeleid door violiste Liza Ferschtman.

Het seizoen van de Noorderkerk-concerten opent op zaterdag 20 september met een feestelijk concert door Johannette Zomer en Pieter Jan Belder met als titel: ‘In de ban van de Hohe Messe’.

Zie voor meer informatie de website van de Noorderkerk-concerten.

Vorig artikel

18e Delft Chamber Music Festival van start

Volgend artikel

Portret van 'alleseter' Peter Bording

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.