BinnenkortNieuws

Opera op Zak speelt Schoeck-sprookje

Stichting Opera op Zak presenteert in samenwerking met Museum Van Loon en het Grachtenfestival de dramatische cantate Vom Fischer und seiner Frau van Othmar Schoeck. Het op een sprookje van de gebroeders Grimm gebaseerde werk wordt van 20 tot en met 24 augustus tien keer opgevoerd in Museum Van Loon.

Vom Fischer und seiner FrauStichting Opera op Zak bestaat tien jaar en viert daarnaast dat het eveneens tien jaar samenwerkt met Museum Van Loon in Amsterdam. Het jubileum wordt gevierd met tien Grachtenfestival-opvoeringen van Vom Fischer und seiner Frau van de Zwitserse componist Othmar Schoeck (1886-1957), een dramatische cantate voor sopraan, tenor, bas-bariton en groot orkest.

Opera op Zak maakt breed toegankelijke, korte voorstellingen, met onbekend repertoire en een kleine bezetting. Het gezelschap heeft het werk van Schoeck daarom laten omwerken tot kamermuziekproporties. Dirigent Ivo Meinen nam die klus voor zijn rekening.

Vom Fischer und seiner Frau gaat over een visser en zijn vrouw. Ze zijn arm en wonen in een soort pispot. Maar op een dag vangt de visser een betoverde vis, waardoor zijn vrouw wensen mag doen. Ze wenst een hutje, maar is niet tevreden en wenst een kasteel. En ook dan wil ze meer en meer… Meer is niet genoeg, maar ten koste van wat?

Regisseur Elsina Jansen ensceneert het sprookje over ambitie en hebberigheid op een voor jong en oud geschikte manier. De opera wordt in het Duits uitgevoerd, met tenor Erik Slik, sopraan Hrafnhildur Árnadóttir en bariton Sven Weyens in de solorollen. Een zeskoppig ensemble onder leiding van Ivo Meinen speelt de muziek.

Vom Fischer und seiner Frau wordt van 20 tot en met 24 augustus tien keer opgevoerd, iedere dag om 17.00 en 19.00 uur. Zie voor meer informatie de website van het Grachtenfestival.

Vorig artikel

NJO Zomer brengt Canciones del Alma

Volgend artikel

Kupfer werpt ander licht op Rosenkavalier

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.