Binnenkort

Reisopera begint aan ambitieus Ring-project

Na jaren van voorbereiding is het zaterdag 26 september zo ver: dan begint de Nationale Reisopera aan een jarenlang project rond Der Ring des Nibelungen van Wagner. In Enschede zal zes keer Das Rheingold te zien zijn, met een grotendeels Nederlandse cast.

Harry Peeters als Wotan tijdens een repetitie (foto: Nationale Reisopera).
Harry Peeters als Wotan tijdens een repetitie (foto: Nationale Reisopera).

Het is een forse investering, maar door financiële ondersteuning van de provincie kan de Reisopera zich de komende jaren aan haar magnum opus zetten: Der Ring des Nibelungen. Een must voor elk operagezelschap, zei intendant Guus Mostart eerder in een interview met Place de l’Opera.

De Reisopera begint de komende jaren ieder seizoen met een deel van de Ring. In 2013 wordt de gehele megaopera achter elkaar opgevoerd in het kader van het Wagner-jaar.

Door de mogelijkheden van het kort geleden gebouwde Nationaal Muziekkwartier hoeft de Reisopera niets af te doen aan de grootte van het orkest. Dat is ook één van de redenen waarom het gezelschap, dat normaal door het land reist, nu alle voorstellingen in Enschede heeft gepland.

Het artistieke team zal de komende jaren telkens gevormd worden door dirigent Ed Spanjaard en regisseur Antony McDonald. Spanjaard leidt afwisselend het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest (in Das Rheingold begint het Orkest van het Oosten). McDonald zal tevens het decor en de kostuums voor zijn rekening nemen.

McDonald is al vaker te gast geweest bij de Reisopera en ook bij andere gezelschappen in Nederland. Wel is het voor hem – net als voor Spanjaard – de eerste keer dat hij de Ring zal doen.

Zaterdag wordt het project gestart met Das Rheingold, het deel dat Wagner als vooravond schreef voor zijn ‘Bühnenfestspiel für drei Tage und einem Vorabend’. In dat deel rooft de dwerg Alberich het Rijngoud van de drie Rijndochters. De god Wotan heeft zijn zinnen echter ook op het goud gezet, omdat hij daarmee de godin Freia kan bevrijden van twee reuzen. Het lukt hem om met hulp van de god Loge het goud te bemachtigen en hij geeft het aan de reuzen. Maar dat heeft ernstige gevolgen.

De rol van Wotan zal gezongen worden door de gerenommeerde zanger Harry Peeters. Andere Nederlandse inbreng is er onder andere van Thomas Oliemans (Donner), André Post (Froh), Machteld Baumans (Freia) en Hanneke de Wit, Marjolein Niels en Corinne Romijn als de Rijndochters.

Hieronder een interessant filmpje van een regierepetitie met kinderen van Theatergroep Barst.

Vorig artikel

Jackie O: een bonte, boeiende collage

Volgend artikel

Don’s en donna’s van klinkend formaat

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.