AchtergrondBinnenkort

De agenda van: Cecilia Bartoli

De vakantie is nog maar net voorbij, het seizoen 2014/2015 is begonnen. Deze weken duiken we geregeld in de agenda van bekende namen, om u een blik te gunnen op hun plannen en projecten. Deze keer: Cecilia Bartoli.

Cecilia Bartoli in haar 'St. Petersburg-outfit' (foto: Decca / Uli Weber).
Cecilia Bartoli in haar ‘St. Petersburg-outfit’ (foto: Decca / Uli Weber).

Cecilia Bartoli is zonder twijfel één van de meest smaakmakende operazangeressen van de afgelopen decennia. Ze heeft een enorme schare fans en heeft op geheel eigen wijze en in haar eigen stijl (niet ieders ‘cup of tea’) een ruime plek op de markt weten in te nemen. Haar rollen in barok- en belcanto-opera’s en haar grote, originele en met veel marketingblingbling gepresenteerde projecten voeren haar de hele wereld over.

Ook dit seizoen staat er weer een groot project op Bartoli’s agenda, getiteld St. Petersburg. Daarin duikt ze in de barokmuziek die ten tijde van het tsaristische Rusland gecomponeerd werd. Ze focust op de muziek die aan het hof van de tsarina’s Anna, Elisabeth en Catharina de Grote gemaakt werd, voornamelijk door Italiaanse en Duitse componisten.

Zoals altijd is er een cd (release in de loop van oktober) en een concerttournee. Die tournee begint niet in Rusland, maar in Berlijn, in het Konzerthaus. Net als op de cd wordt ze begeleid door I Barocchisti onder leiding van Diego Fasolis, met wie ze eerder het album Mission maakte, rond de muziek van Agostino Steffani.

De tournee voert Bartoli op zondag 26 oktober naar het Concertgebouw in Amsterdam en daarna nog naar Keulen, Parijs (twee voorstellingen in het Théâtre des Champs-Elysées), Mannheim, Brussel (13 november, Palais des Beaux-Arts), Baden-Baden, Essen, Hamburg, Regensburg, Praag, München en Wenen.

Hieronder een wat alternatieve trailer van het project St. Petersburg, evenals een korte impressie van de opnamesessie.

De concerten van de St. Petersburg-tournee zitten dicht op elkaar gepland, dus het is begrijpelijk dat de Italiaanse diva in december even de tijd neemt om uit te puffen. Op oudejaarsdag begint ze vervolgens aan een nieuwe klus: La Cenerentola onder maestro Giancarlo Andretta bij het Opernhaus Zürich. Ze zingt de rol van Angelina in Rossini’s opera vijfmaal, naast collega’s als Lawrence Brownlee, Oliver Widmer en Carlos Chausson.

Na het Zwitserse Zürich richt Bartoli haar blik op het Oostenrijkse Salzburg, waar ze sinds 2012 intendant is van de Salzburger Pfingstfestspiele. Die vindt dit jaar van 22 tot en met 25 mei plaats. Bartoli heeft onder meer een concert van Christoph en Julian Prégardien en een optreden van Philippe Jaroussky geprogrammeerd. Ook wordt onder de titel ‘La lira d’Orfeo’ een barokconcert gegeven.

Zelf zingt Bartoli in Iphigénie en Tauride van Gluck, wederom met I Barocchisti onder Diego Fasolis. Andere solisten in die productie van Moshe Leiser en Patrice Caurier zijn onder anderen Christopher Maltman en Topi Lehtipuu.

Ook treedt de diva op in Semele van Händel, net als Iphigénie en Tauride een eenmalige uitvoering. De concertante uitvoering staat onder leiding van Fasolis. Zangers als Birgit Remmert, Andreas Scholl en Peter Kálmán vullen de rollen naast Bartoli in.

Hieronder zingt Bartoli een aria uit Semele, opgenomen tijdens een productie in 2007 in Zürich:

Zie voor meer informatie over Bartoli, haar seizoen en haar projecten ceciliabartolionline.com.

Vorig artikel

Operacursussen in Nederland 2014/2015

Volgend artikel

Piotr Beczala in tien aria's en duetten

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. 15 oktober 2014 at 13:43

    Ik wil er de fans maar even op attenderen dat Cecilia op 25 oktober signeert in het Hermitage museum in Amsterdam on 18.00 uur