BinnenkortNieuws

Leidse Regentenkamer brengt lied en opera

Op een bijzondere locatie, de Regentenkamer van hofje De Meermansburg in Leiden, vinden binnenkort twee opera- en liedconcerten plaats. Twee jonge zangers, Karolina Janů en Gert Jan Grinwis zingen, begeleid door Justyna Jarzab, werk van Fauré, Liszt en Mozart.

Karolina Janů (foto: Jan Foltán).
Karolina Janů (foto: Jan Foltán).

De vocalisten die in de Leidse Regentenkamer zullen optreden zijn beiden onlangs afgestudeerd van hun masteropleiding aan het Rotterdamse Codarts-conservatorium. Sopraan Karolína Janů, geboren in Tsjechië, studeerde het afgelopen jaar bij Roberta Alexander. Die zei over de jonge sopraan dat ze beschikt over een fraai, zeer persoonlijk timbre en intelligentie en excellente muzikaliteit combineert.

Bariton Gert Jan Grinwis deed in juni eindexamen. Hij studeerde bij onder anderen Charlotte Riedijk en Carolyn Watkinson en sloot afgelopen juni die periode af met een zeer goed beoordeeld recital met aria’s van Händel en Rossini en liederen van Fauré en Rihm. Het duo wordt begeleid door de pianiste Justyna Jarzab.

De Regentenkamer bevindt zich in het historische centrum van Leiden, aan de Oude Vest. Daar werd door Maarten Meerman, telg uit een invloedrijke VOC-familie, samen met zijn vrouw Helena Verburg 334 jaar geleden het hof De Meermansburg gesticht. Het was bedoeld voor de huisvesting van weduwen en alleenstaande dames “van goede afkomst en zeden”.

In de Regentenkamer, die zich boven de entree van het hofje bevindt, hangen zeventiende- en achttiende-eeuwse portretten van vroegere regenten. De stichtingsakte uit 1680 bepaalt dat deze schilderijen voor altijd in de Regentenkamer zullen blijven hangen.

De concerten vinden plaats op zaterdagavond 25 oktober om 20.00 uur en zondagmiddag 26 oktober om 14.00 uur. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten: info@regentenkamer.com.

Vorig artikel

Röschmann spreekt ferme taal in Kleine Zaal

Volgend artikel

Hvorostovsky zingt geestelijke liederen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.