CD-recensies

Hvorostovsky zingt geestelijke liederen

Bariton Dmitri Hvorostovsky heeft een nieuwe cd aan zijn al uitgebreide discografie toegevoegd: The Bells of Dawn, een album vol geestelijke liederen. Zijn zang is mooier dan mooi, maar op de selectie is wel wat af te dingen.

HvorostovskyDe cd The Bells of Dawn bevat liederen van Khristov, Arkhangelsky, Varlamov, Shashina en Sviridov, plus de nodige Russische volksliedjes. Op de stem noch op de zang of interpretatie van Dmitri Hvorostovsky valt iets aan te merken. Die zijn gewoon perfect! Het is werkelijk onvoorstelbaar hoe mooi het geluid is dat uit zijn keel komt. Niet minder dan de belichaming van volmaakte schoonheid.

Wat mij het meest imponeert bij Hvorostovsky is, naast zijn heerlijke bronzen geluid, zijn prachtige pianissimo. Bij vlagen klinkt hij bijna breekbaar, wat een fraai contrast oplevert met de zwaarder aangezette passages.

Dat hoor je goed in de solo ‘Prostchay, radost’ (Farewell, My Joy). De stemmingen wisselen elkaar af, maar wat blijft, is een allesomvattend gevoel van totale eenzaamheid. Hierna kun je niet anders dan de muziek even stopzetten voor een moment stilte.

Maar de cd is nog niet afgelopen. Het gevoel wordt nog wel even vastgehouden, maar langzaam ebt de ontroering weg. De liederen op de cd zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden, waardoor het op den duur gewoon saai en eentonig wordt. Voor mij althans; een ‘hardcore’ liefhebber van Russische geestelijke liederen en Slavische koren zal hier wellicht wel zijn hart aan ophalen.

The Grand Choir ‘Masters of Choral Singing’ is zeer op de achtergrond opgesteld en is onder dirigent Lev Kontorovich vooral dienstbaar aan de solist.

Hieronder één van de mooiste nummers van de cd, ‘Vyhozhu odin ya na dorogu’ van Elizaveta Shashina:

Vorig artikel

Leidse Regentenkamer brengt lied en opera

Volgend artikel

ALS-benefiet met Die Fledermaus

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski