Binnenkort

Puccini’s tranentrekker Butterfly op tournee

‘Neem zakdoeken mee!’ Zo kondigt VDB Theaterproducties haar productie van Madama Butterfly aan. Vanaf woensdag 7 oktober zal de opera van Puccini op tournee door Nederland gaan, uitgevoerd door de Staatsopera van Tatarstan.

MadameButterflyTatarstan De Staatsopera van Tatarstan doet regelmatig Nederland aan voor een tournee met één van de grote klassiekers. Aan het begin van het nieuwe seizoen is dat Madama Butterfly van Giacomo Puccini.

Puccini schreef het oosterse werk in 1904. Door Tosca en La Bohème was de Italiaan inmiddels al wereldberoemd geworden. Met Madama Butterfly deed hij een exotisch uitstapje, naar Japan.

Madama Butterfly is de bijnaam van de geisha (gezelschapsdame) Cio-Cio-San. Op vijftienjarige leeftijd trouwt ze met de Amerikaanse marineofficier Pinkerton, die in Japan gelegerd is. Zij neemt het huwelijk bloedserieus en is van plan zich helemaal toe te wijden aan haar nieuwe man. Hij ziet het huwelijk echter meer als een grap. Hij kan de verbintenis immers volgens de Japanse regels met een maand opzegtermijn stoppen.

Kort na het huwelijk vertrekt de officier naar Amerika, zonder te weten dat Butterfly iets later een kind van hem baart. Pas drie jaar later keert hij terug. Butterfly wacht al die tijd gespannen op zijn terugkomst. Maar als het moment daar is, blijkt Pinkterton in Amerika opnieuw te zijn getrouwd, met Kate. Hij komt Butterfly alleen bezoeken om zijn kind op te halen, waarvan hij inmiddels weet heeft.

Bij het zien van Butterfly’s trouw vlucht Pinkerton wanhopig weg. Butterfly zelf ziet Kate in de tuin staan en weet dan hoe laat het is. Ze neemt ontroerend afscheid van haar zoontje en pleegt zelfmoord met het mes waar haar vader dat ook mee deed.

Na een stroeve start bij de wereldpremière in 1904 groeide Madama Butterfly uit tot een hit in het operarepertoire.

De Staatsopera van Tatarstan zal het werk achttien keer opvoeren in verschillende schouwburgen en theaters in Nederland. De eerste voorstelling is woensdag 7 oktober in Dronten, de laatste op 25 oktober in Apeldoorn.

Meer informatie over Madama Butterfly van VDB Theaterproducties is te vinden op de website van de producent.

Vorig artikel

Zang redt rare Götterdämmerung

Volgend artikel

Bejubelde zangers, beschimpte regisseurs

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.