Binnenkort

Omstreden Tosca in Nederlandse bioscopen

Zaterdag 10 oktober begint de Metropolitan Opera uit New York weer met haar live uitzendingen van producties in bioscopen in de hele wereld. Ook in Nederland. Op het programma staat de omstreden nieuwe enscenering van Tosca.

De Metropolitan Opera startte op 30 december 2006 haar wereldwijde HD-uitzendingen met een productie van Die Zauberflöte. Sindsdien is opera in de bios een oprukkend fenomeen. Afgelopen seizoen waren er zelfs diverse Nederlandse bioscopen die de producties van het New Yorkse operahuis meer dan één keer vertoonden vanwege de grote belangstelling.

Op 10 oktober begint er weer een nieuwe reeks uitzendingen. Er worden dit seizoen negen producties uit New York vertoond. De eerste is Tosca.

Het gaat om de omstreden nieuwe productie van Luc Bondy, die daarmee de traditionele enscenering van Franco Zeffirelli verving. De regisseur kreeg veel boe’s naar zijn hoofd na de première op 21 september.

Over die reactie van het publiek is nu een discussie gaande in de Amerikaanse media. Zo betoogde Michael Kaiser, voorzitter van het John F. Kennedy Center for the Performing Arts, gisteren in The Huffington Post dat geen enkel operahuis kan overleven ‘simpelweg als een museum voor geliefde producties’. De boe’s vond hij dan ook ongepast.

De belangrijkste solisten in de voorstelling zijn Karita Mattila als Tosca, Marcelo Álvarez als Cavaradossi en George Gagnidze als Scarpia.

Pathé is één van de bioscopen die meedoet aan de HD-uitzendingen van de Met. Zie voor meer informatie over de voorstellingen op diverse lokaties de website van Pathé Opera.

Vorig artikel

Coppola bewerkt Edgar van Puccini

Volgend artikel

Een Nederlands wonder in Dessau

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.