Binnenkort

Opera in de media: week 2

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 2 (3 – 9 januari 2015) onder meer aandacht voor twee uur Jonas Kaufmann, de tv-première van Pagliacci van Opera Zuid en Tosca uit Luik.

Video

Riccardo Chailly (foto: Gert Mothes / Decca).
Riccardo Chailly (foto: Gert Mothes / Decca).

Chailly aan het werk
VPRO’s Vrije Geluiden vertoont een documentaire van Paul Smaczny over dirigent Riccardo Chailly, voormalig chef in Amsterdam. Het portret toont de maestro in zijn werk met het Gewandhausorchester Leipzig en reist met hem mee tijdens een tournee en bij een familiebezoek in Italië. Met het Gewandhausorchester Leipzig werkt hij aan een Mahler-cyclus en als operadirigent is hij te zien in Valencia, waar hij Puccini’s La bohème met jonge vocalisten repeteert.
NPO 1: zondag 4 januari om 10.30 u.

Orpheus bij Offenbach
De beste operaproductie van 2014, La troupe d’Orphée, is nog maar net bekendgemaakt of Canvas haakt erop in met de uitzending van Offenbachs operette Orphée aux enfers, in een regie van Herbert Wernicke. Bij Offenbach zijn Orphée en Eurydice een ontrouw liefdespaar dat op hun huwelijksnacht al aan scheiden denkt. Jupiter is een wellustige rokkenjager, die met de goden op stap gaat naar de onderwereld om er de intussen overbekende cancan te dansen. De productie van de Munt in Brussel uit 1997 werd muzikaal geleid door Patrick Davin. In de hoofdrollen: Alexandru Badea (Orphée), Elizabeth Vidal (Eurydice), Dale Duesing (Jupiter) en Reinaldo Macias (Pluton/Aristée).
Canvas: zondag 4 januari om 12.00 u.

De nieuwe cd van Jonas Kaufmann.
De nieuwe cd van Jonas Kaufmann.

Kaufmann in Berlijn
Tenor Jonas Kaufmann is voor de liefhebbers komende zondag niet minder dan twee uur achtereen te zien op Arte. Eerst is er een documentaire te zien over zijn ontdekkingstocht voor zijn laatste cd, met muziek uit het Berlijn van de Weimar Republiek. Hij ontmoet bij zijn ontdekkingstocht onder anderen de dochters van Robert Stolz en Emmerich Kálmán. De research voor de cd leidde ook tot een concert en dat is na de documentaire te zien. In de duetten zingt Kaufmann met Julia Kleiter. Jochen Rieder leidt het orkest.
Arte: zondag 4 januari om 17.35 u.

Tv-première Pagliacci
Brava nl klassiek brengt de tv-premiere van Pagliacci door Opera Zuid. De productie van de opera van Leoncavallo, die in het begin van 2013 de Nederlandse theaters aandeed, werd geregisseerd door Miranda van Kralingen en Nynke van den Bergh. Dirigent Per-Otto Johansson, binnenkort weer te gast in Maastricht voor La Cenerentola, stond voor het Limburgs Symfonieorkest, de voorloper van philharmonie zuid. In de hoofdrollen Johann Valdimarsson (Canio), Fenna Ograjensek (Nedda), Martijn Sanders (Tonio), Elmar Gilbertsson (Peppe) en Willem de Vries (Silvio).
Brava nl klassiek: vrijdag 9 januari om 20.30 u.

Tosca uit Luik
Tot vandaag, 2 januari, loopt in Luik een serie voorstellingen van Tosca van Puccini, met in de hoofdrol Babara Haveman. De opera is nu als stream terug te kijken op Culturebox. Naast Haveman, die de hoofdrol deelde met Isabelle Kabatu, zongen Marc Daho en Ruggero Raimondi in de belangrijkste rollen. Paolo Arrivabeni stond voor het orkest, Claire Servais deed de regie.
Website van Culturebox

Audio

Bolshoi bij Opera Live
In NTR Opera Live is een opname te horen uit het Moskouse Bolshoi Theater. De minder bekende opera De maagd van Orleans, die Tsjaikovski in 1881 componeerde, werd onlangs uitgevoerd in de Russische hoofdstad. Het koor en orkest van het Bolshoi Theater stonden onder leiding van Tugan Sokhiev. In de hoofdrollen zongen onder anderen sopraan Anna Smirnova als Jeanne d’Arc en tenor Oleg Dolgov als Koning Karel VI.
NPO Radio 4: zaterdag 3 januari om 20.00 u.

Hansel und Gretel - Cory Weaver - Metropolitan Opera
Scène uit Hänsel und Gretel bij de Met in New York (foto: Cory Weaver / Metropolitan Opera).

Sprookje in New York
Christine Rice (Hänsel) en Heidi Stober (Gretel) staan vanavond met bariton Dwayne Croft in de sprookjesopera Hänsel und Gretel van Humperdinck. De voorstelling in de Metropolitan Opera in New York wordt live door de BBC-radio uitgezonden. Andrew Davis staat voor het orkest.
BBC Radio 3: zaterdag 3 januari om 19.00 u.

Weektip

Don Giovanni uit de Munt
Spraakmakend, scrabreus, veelbesproken, maar wel met de muziek van Mozart: de productie van Don Giovanni bij de Munt lokte veel discussie uit. De opera is vanaf 7 januari online te bekijken op de website van het Brusselse operahuis. In de hoofdrollen ziet u Sir Willard White, Barbara Hannigan en Jean-Sébastien Bou.
Website van de Munt

Vorig artikel

Gelukkig nieuwjaar, operaliefhebbers!

Volgend artikel

Anna Netrebko's Iolanta is puntgaaf

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.