AchtergrondBinnenkort

Gelukkig nieuwjaar, operaliefhebbers!

Place de l’Opera wenst alle operaliefhebbers een prachtig nieuwjaar toe, vol onvergetelijke operavoorstellingen! De agenda voor 2015 ziet er veelbelovend uit. Een paar tips om het nieuwe jaar verwachtingsvol te beginnen.

Official leaders dinner.
Vuurwerk boven het operahuis in Sydney.

2014 was een jaar met vele hoogtepunten. In de voorselectie van de Place de l’Opera-verkiezing van Opera van het Jaar noemden operakenners maar liefst 21 verschillende producties die volgens hen in de top vijf van het jaar thuishoorden. Aan mooi aanbod dus geen gebrek.

Afgaand op de agenda voor 2015 (voor zover die bekend is) hebben we ook in het nieuwe jaar niet te klagen. Of het nu om scenische opera’s of concertante opera’s gaat, om liedrecitals of bioscoopvertoningen: de agenda is weer bomvol.

Bij De Nationale Opera zijn diverse originele titels geprogrammeerd. Zo is daar eind januari het heerlijke ‘dramma giocoso’ Il viaggio a Reims van Gioachino Rossini te beleven, geënsceneerd door Damiano Michieletto en met solisten als Nino Machaidze, Carmen Giannattasio, Michael Spyres en Roberto Tagliavini. Zeker niet de minsten!

In februari kunnen barokliefhebbers aan hun trekken komen bij DNO wanneer het gezelschap een Händel-dubbel brengt in de Stadsschouwburg. Kort na elkaar zijn daar Tamerlano en Alcina te beleven, met Christophe Rousset op de bok en Pierre Audi als regisseur.

Ook om naar uit te kijken zijn de reprise van de enthousiast ontvangen productie van Die Zauberflöte (maart) en de nieuwe productie van Berlioz’ eerste opera Benvenuto Cellini (mei). In die productie zal toptenor John Osborn, niet onbekend in Amsterdam, zijn opwachting maken.

De reizende operagezelschappen hebben eveneens interessant repertoire in de planning staan. Zo brengt de Nederlandse Reisopera in januari De Parelvissers, met geheel toepasselijk een Sri Lankaanse sopraan in de hoofdrol, en in mei de weinig opgevoerde Franse versie van Glucks opera over Orpheus, Orphée et Eurydice. De gevierde regisseur Floris Visser neemt die productie voor zijn rekening.

Opera Zuid zal in dezelfde maand waarschijnlijk opzien baren met zijn productie van La Cenerentola. Rossini’s sprookjesopera wordt namelijk geproduceerd in samenwerking met de Efteling. Sybrand van der Werf voert de regie.

In de concertzaal staan ook regelmatig operapartituren op de lessenaars. Op 27 januari zingen Philippe Jaroussky, Karina Gauvin en anderen bijvoorbeeld in het Concertgebouw in de onbekende opera Niobe, regina di Tebe van Steffani, een componist die vooral dankzij Cecilia Bartoli terug in de aandacht is. De NTR ZaterdagMatinee voert op 14 maart Verdi’s klassieker Rigoletto uit en impresario Fred Luiten brengt op 12 april en 10 mei de Händel-opera’s Giulio Cesare en Semele, beide met de beste barokzangers bezet.

De concertzalen ontvangen in 2015 ook de nodige grote vocale namen. Joyce DiDonato (21 april), Joseph Calleja (22 juni) en Juan Diego Flórez en Pretty Yende (19 mei) geven bijvoorbeeld concerten in de Grote Zaal van het Concertgebouw, terwijl de kleurrijke mezzo Marie-Nicole Lemieux (3 maart) en de knappe sopraan Anna Prohaska (21 april) recitals geven in de Kleine Zaal.

De bioscoopseries van de Metropolitan Opera en het Royal Opera House mogen tot slot als tip niet ontbreken. Beide operahuizen hebben in 2015 heel wat moois voor, met in beide programmeringen een glansrol voor de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek. Op 29 januari zingt ze in de live-vertoning van Andrea Chénier in Londen en op 25 april is ze te zien in Cavalleria rusticana in New York, een eenakter die in combinatie met Pagliacci wordt uitgevoerd. Twee absolute aanraders.

Ook niet te missen is de allerlaatste uitvoering van John Copleys klassieke productie van La bohème, op 19 juni in ruim dertig bioscopen in Nederland live te zien. Anna Netrebko en Joseph Calleja vervullen in die productie de hoofdrollen.

Wat het jaar na de zomer brengen zal, is grotendeels nog niet bekend, maar namens de gehele redactie toost ik op een rijk, afwisselend, verrassend en origineel jaar. De beste wensen aan alle operagezelschappen, zangers, musici, dirigenten, regisseurs, ontwerpers en anderen die zich zullen inzetten voor deze prachtige kunstvorm!

Zie voor een volledige overzicht van de voorstellingen in de komende maanden de agenda van Place de l’Opera.

Vorig artikel

Opera van het jaar 2014: La troupe d’Orphée

Volgend artikel

Opera in de media: week 2

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    2 januari 2015 at 18:36

    Operadagen Rotterdam (dat geheel in dit overzicht ontbreekt) brengt ook een Semele (en nog vele andere interessante producties). https://www.operadagenrotterdam.nl/programma/voorstellingen/semele