CD-recensies

Anna Netrebko’s Iolanta is puntgaaf

Anna Netrebko maakte eind 2012 een tournee met de opera Iolanta, waarbij ze ook Amsterdam aandeed. Haar vertolking is nu uitgebracht op een fraaie cd, die opnieuw bewijst hoe goed Tsjaikovski’s karakter matcht met de Russische stersopraan.

Iolanta In november 2012 was het dan eindelijk zo ver: Anna Netrebko, sinds jaren de ‘prima donna assoluta’ voor veel operaliefhebbers, bezocht Amsterdam. En niet zomaar in een concert met losse aria’s, nee, in een complete opera: Iolanta van Tsjaikovski, concertante in een uitverkocht Concertgebouw. Eindeloos veel jubel viel haar, volkomen terecht, ten deel.

De Amsterdamse opvoering was onderdeel van een Europese tournee langs diverse steden. In Essen werd de voorstelling live opgenomen door Deutsche Grammophon. Een mooi aandenken voor degenen die er in Amsterdam bij waren en voor anderen een goede kennismaking met een opera die meer bekendheid verdient.

Als de blinde prinses Iolanta is Netrebko helemaal in haar element. Ik zou geen andere sopraan kunnen noemen die de rol met zo veel ‘Sehnsucht’ en met zo veel fluweel zou kunnen zingen. Haar arioso ‘Otchego eto prezhde ne znala’ kan je gewoon niet onberoerd laten.

Ook de heren rondom de diva zijn zeer goed. Sergey Skorokhodov is een imponerende Vaudémont. Zijn Slavische timbre klinkt lyrisch en krachtig tegelijk en zijn hoge noten raakt hij met gemak.

Vitalij Kowaljow, gezegend met een indrukwekkende, diepe bas, is een schitterende Koning René en Alexey Markov maakt als Robert veel indruk met ‘Kto možet sravnit’sya’. Het helpt natuurlijk wel dat hij zowat de mooiste noten in de opera krijgt te zingen.

Het Slovenian Philharmonic Orchestra staat onder de kundige (maar niet meer dan dat) leiding van Emmanuel Villaume, maar is niet van hetzelfde niveau als de zangers.

Hieronder Iolanta’s arioso, opgenomen in het Mariinsky Theater in 2009:

Hieronder Roberts aria, opgenomen in Salzburg in 2011:

Vorig artikel

Opera in de media: week 2

Volgend artikel

Strauss Orkest walst het nieuwe jaar in

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    2 januari 2015 at 19:21

    Ik heb fijne herinneringen aan deze productie in 2009 in Baden-Baden met Netrebko en Beczala.
    ik verheug me op de uitzending vanuit de Met in HD Cinema 14 februari.
    Ondertussen luister in naar deze CD! Bedankt voor de recensie.