BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 7

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 6 (7 – 13 februari 2015) onder meer aandacht voor Joseph Calleja in repertoire van Mario Lanza én in de Metropolitan Opera naast Anna Netrebko.

Video

Het Palais Garnier (foto: Benh Lieu Song).
Het Palais Garnier (foto: Benh Lieu Song).

Programma Opéra Parijs
De Opéra national de Paris presenteert zijn programma voor seizoen 2015/2016 live op Medici.tv. Onder anderen komt dirigent Philippe Jordan aan het woord over de plannen van de twee operatheaters in Parijs, de Bastille en het Palais Garnier.
Medici.tv: zondag 8 februari om 10.30 u.

Don Quichotte van Shirley en Dino
Het echtpaar Corinne en Gilles Benizio, alias Shirley et Dino, is in Frankrijk zeer populair als komisch duo. Hun samenwerking ontstond tijdens een cursus improvisatietheater bij Ariane Mnouchkine, de oprichtster van het Parijse Théâtre du Soleil. Naast humor doet het tweetal ook opera.

Ze maakten enkele jaren geleden al een bewerking van King Arthur van Purcell en wagen zich nu aan Don Quichotte chez la Duchesse, een ‘opéra ballet comique’ van Joseph Bodin de Boismortier. De muzikale leiding heeft Hervé Niquet, met zijn Concert Spirituel. In de hoofdrollen ziet u haute-contre François-Nicolas Geslot als Don Quichotte en bariton Marc Labonnette als Sancho Panza. De opname uit de Opéra Royal de Versailles is vanaf zondagmiddag als stream te zien bij Culturebox.
Culturebox: zondag 8 februari vanaf 16.00 u.

Hieronder een video van de productie:

Opera en schlager bij Witteman
In Podium Witteman komt dirigent Jan Willem de Vriend praten over het graf van Mozart en is er aandacht voor de verbanden tussen operette, klassieke muziek en Duitse schlager. Naast Dennie Christian is Morschi Franz te gast. Hij was recent te zien in La bohème van De Nationale Opera in de rol van Parpignol.
NPO 2: zondag 8 februari om 17.10 u.

Joseph Calleja op Malta (foto: Simon Fowler / Decca).
Joseph Calleja op Malta (foto: Simon Fowler / Decca).

Calleja zingt
Interviewfragmenten wisselen de muziek af in deze special met tenor Joseph Calleja. Begeleid door het Orchestre symphonique de Navarre onder leiding van Frédéric Chaslin brengt de Maltese zanger een hommage aan Mario Lanza. De muziek verscheen in 2013 op een cd.
Arte: zondag 8 februari om 18.30 u.

De liefde van Dido
In de aanloop naar Valentijnsdag viert brava nl klassiek de Week van de Liefde. Op vrijdag de dertiende is de opera Dido ile Aeneas van Holland Opera te zien. De productie uit 2012 werd geregisseerd door Joke Hoolboom, met solisten als Niek Idelenburg, Aylin Sezer en Sinan Vural.
Brava nl klassiek: vrijdag 13 februari om 20.33 u.

Audio

Parelvissers op Radio 4
Ruim voor de reis van De Parelvissers eind februari eindigt in Rotterdam is de opname ervan te horen op Radio 4. Op 23 januari ging de productie van de Nederlandse Reisopera in première in het Wilminktheater in Enschede en daar stonden ook de microfoons van NTR Opera Live. Het Nationaal Opera en Concertkoor en het Noord Nederlands Orkest werden gedirigeerd door Benjamin Levy. De solisten waren Kishani Jayasinghe als Leïla, Jesus García als Nadir en Robert Davies in de rol van Zurga. Eén van de jonge talenten van de Reisopera, Yavuz Arman İşleker, zong de rol van Nourabad. Hij kwam vorig jaar aan het woord in de serie interviews die Place de l’Opera maakte het de leden van het Zangersensemble van de Nederlandse Reisopera.
NPO Radio 4: zaterdag 7 februari om 20.00 u.

Anna Netrebko als Lady Macbeth (foto: Marty Sohl / Metropolitan Opera).
Anna Netrebko als Lady Macbeth (foto: Marty Sohl / Metropolitan Opera).

BBC Macbeth
Dirigent Fabio Luisi is, naast James Levine, een belangrijke muzikale factor in de New Yorkse Metropolitan Opera. Maar hij werkt ook in Europa. Eind van dit seizoen zal hij in Amsterdam Lulu van Berg dirigeren. Een recent optreden in New York is te horen bij de BBC, die de opname van Macbeth van Verdi uit november 2014 uitzendt. In de hoofdrollen: Anna Netrebko, Zeljko Lucic en Joseph Calleja.
BBC Radio 3: maandag 9 februari om 20.30 u.

Oliemans zingt Mahler
Bariton Thomas Oliemans zingt dit weekend tweemaal in Den Haag. Op vrijdag staan de Lieder eines fahrenden Gesellen op het programma, zowel in een piano- als in een orkestversie. De opname die Radio 4 uitzendt, is van de zaterdagavond, als alleen de georkestreerde versie klinkt. Oliemans wordt begeleid door het Residentie Orkest onder leiding van Jun Märkl.
NPO Radio 4: woensdag 11 februari om 20.00 u.

Weektip

Muzikale collegialiteit
Het Groot Omroepkoor, dat doorgaans in het Concertgebouw in Amsterdam of het Utrechtse Vredenburg optreedt, bezoekt in deze video de redactie van het NOS Journaal. Bij de leden van het koor ontstond het idee om na de schrik van de indringer bij het journaal vorige week iets te doen: ze kwamen zingen. In de video legt Kees Vlaardingerbroek uit wat en waarom.

Vorig artikel

Robeco SummerNights 2015 gepresenteerd

Volgend artikel

Spitsvondige Händel Revue in première

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    7 februari 2015 at 00:51

    Vanavond ook zo genoten van Tamerlano vanuit de Munt live via Mezzo TV?
    Morgenavond volgt Alcina, ook live vanuit De Munt.
    http://www.mezzo.tv/en/our-programs/scheduling/alcina-haendel-la-monnaie-brussels-0