AchtergrondBinnenkortFeatured

Robeco SummerNights 2015 gepresenteerd

De Robeco SummerNights in het Concertgebouw vinden dit jaar van 27 juni tot en met 30 augustus plaats en bevatten meer dan tachtig concerten in de genres klassiek, pop, jazz en wereldmuziek. Het programma werd donderdag bekendgemaakt. Lees verder voor een overzicht van de vocale concerten.

Het Concertgebouw in Amsterdam (foto: Leander Lammertink).
Het Concertgebouw in Amsterdam (foto: Leander Lammertink).

Het Concertgebouw en Robeco werken al 27 jaar samen om in de zomermaanden een vol programma met concerten te presenteren in de Amsterdamse concertzaal. Onlangs verlengden ze hun samenwerking met drie jaar, tot in elk geval 2018.

Het programma voor 2015 wordt op zaterdag 27 juni geopend door de Britse singer-songwriter Laura Mvula en het Metropole Orkest. Zij combineren jazz, gospel en soul om de concertserie af te trappen.

Van de ruim tachtig concerten vallen er zeven in de categorie vocaal. Hieronder een overzicht:

La Cenerentola (G. Rossini)
2 juli 2015
Opera Zuid brengt een semiscenische versie van zijn productie van La Cenerentola, waar het in mei en juni mee door het land toert. Karin Strobos zingt de rol van Assepoester, Elmar Gilbertsson is Prins Ramiro en Marcel van Dieren vertolkt Don Magnifico. De philharmonie zuidnederland staat onder leiding van Per-Otto Johannson.

SummerNight at the Opera
10 juli 2015
Het Gelders Orkest, dirigent Antonello Manacorda en vier solisten brengen beroemde aria’s en duetten uit het operarepertoire. Het solistenkwartet bestaat uit sopraan Annemarie Kremer, mezzosopraan Stephanie Houtzeel, tenor Fabián Lara en bariton Robert Davies.

Mozart ontrafeld
14 juli 2015
Bariton Henk Neven, violiste Liza Ferschtman en pianiste Daria van den Bercken duiken in de Kleine Zaal in het oeuvre van Mozart. Het concert is onderdeel van Van den Berckens project ‘Keys to Mozart’ en bevat operafragmenten en sonates van het wonderkind. Ook klinken werken van Mahler en Schumann.

The King's Singers (foto: Chris O'Donovan).
The King’s Singers (foto: Chris O’Donovan).

‘Get happy’ met Gershwin en Porter
23 juli 2015
The King’s Singers, het beroemde Britse zangersensemble, zingt uit het ‘American Songbook’, begeleid door de NDR Radiophilharmonie. Er klinken liederen van onder anderen Cole Porter, Gershwin en Rodgers & Hart.

Bachs Hohe Messe
24 juli 2015
Musica Amphion en vocaal ensemble MUSA voeren onder leiding van Peter Dijkstra Bachs Hohe Messe uit. De solopartijen worden vertolkt door Johannette Zomer, Heleen Koele, Barbara Kozelj, Jeroen de Vaal en Hugo Oliveira.

Mariza
12 augustus 2015
De Mozambikaanse Mariza groeide op in Lissabon, te midden van fadokroegen. Inmiddels is ze de ‘diva van de fado’, wereldwijd bekend. Ze geeft een soloconcert in de Grote Zaal.

Diva Diva’s
25 augustus 2015
Sven Ratzke maakt een cabaretesk muziekprogramma rond de ‘grandes dames’ van de jaren zestig en vertelt hoe het is om een diva te zijn.

Zie voor het volledige programma de website van de Robeco SummerNights.

Vorig artikel

Veelbesproken Holländer verschijnt op cd

Volgend artikel

Opera in de media: week 7

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Jan de Jong
    8 februari 2015 at 10:26

    Er zitten leuke concerten bij. Helaas zijn de prijzen van de Zomerconcerten in verhouding sterk gestegen de laatste jaren. Bovendien is er geen abonnementsvorm met korting mogelijk. Eerder was nog wel het zesde concert gratis, maar ook dat is afgeschaft. Ook is het GVB van en naar het Concertgebouw is niet meer inbegrepen. Jammer.