Home » Binnenkort

Opera in de media: week 15

3 april 2015

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 15 (4 – 15 april 2015) onder meer aandacht voor Jonas Kaufmann in Cavalleria rusticana en Leo Nucci in opera’s van Verdi.

Video

Andreas Scholl (foto: Decca / James McMillan).

Andreas Scholl (foto: Decca / James McMillan).

Authentieke Johannes Passion
Na dit weekend is de grote aandacht voor de passies van Bach weer voor een jaar voorbij. Wie nog eens naar de Johannes Passion wil luisteren en kijken heeft op de Vlaamse tv-zender Canvas die mogelijkheid. De uitvoering door La Petite Bande van Sigiswald Kuijken werd in 1996 opgenomen in de barokke Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. Solisten zijn onder anderen Christoph Prégardien, Andreas Scholl en Huub Claessens.
Canvas: zaterdag 4 april om 17.35 u.

Monteverdi aan het hof
Simon Russell Beale reisde voor de BBC naar Italië om het verhaal te onderzoeken van de Hertog van Mantua en zijn hofcomponist Monteverdi. Diens Vespers vormden een keerpunt in de westerse vocale muziek. Het ensemble The Sixteen, onder leiding van Harry Christophers, zingt het werk van Monteverdi.
BBC 2: zaterdag 4 april om 22.00 u.

Erik Slik (foto: Stephan Walzl).

Erik Slik (foto: Stephan Walzl).

Matthäus tussen de palmen
Deze week reisden enkele bekende Nederlandse solisten naar het Spaanse eiland Gran Canaria om daar de Matthäus-Passion uit te voeren. Onder anderen Jan-Willem Schaafsma, Renate Arends en Erik Slik zongen de vocale partijen tijdens de uitvoering van afgelopen donderdag, 2 april. Dirigent was Michael Gieler voor het IBF Orchestra. De opvoering was geënsceneerd door Carel Alphenaar. ‘Vrouwenzender’ SBS 9 zendt een registratie uit op zondagochtend.
SBS 9: zondag 5 april om 9.15 u.

Hannigan te gast bij Witteman
Muzikaal fenomeen, dirigente en zangeres Barbara Hannigan is te gast in Podium Witteman. Dat muziekprogramma wordt iedere zondagmiddag live uitgezonden vanuit De Hallen in Amsterdam. Veelbelovend is het vaste onderdeel De Shuffle, waarin deze keer barokmuziek wordt gelinkt aan het werk van Led Zeppelin.
NPO 2: zondag 5 april om 17.10 u.

AmadeusMozart op film
Er valt van alles te zeggen over de historische juistheid van de film Amadeus, maar je krijgt als kijker in elk geval even de illusie dat je mee kunt kijken in het leven van één van de grootste (opera)componisten. Al hoop je voor het welzijn van zijn naasten dat Amadeus in werkelijkheid niet zo’n hysterisch lachje had. Milos Forman maakte de film in 1984, met Tom Hulce in de titelrol en F. Murray Abraham als Salieri.
Arte: zondag 5 april om 20.15 u.

The Great Zazzini met Händel
Lawrence Zazzo kwam deze week aan het woord op Place de l’Opera, naar aanleiding van zijn optreden in Giulio Cesare, volgende week zondag in het Concertgebouw in Amsterdam. Bij Arte is hij ook te zien in werk van Händel. Hij zingt in een uitvoering van de Messiah. Onder muzikale leiding van dirigent Peter Dijkstra voerden het ensemble B’Rock het oratorium uit met het koor van de Bayerische Rundfunk en solisten als Julia Doyle, Steve Davislim en Neal Davies.
Arte: zondag 5 april om 0.35 u.

Double bill van Kaufmann in Salzburg
Tenor Jonas Kaufmann nam de aria’s van Turiddu en Canio, de hoofdfiguren uit de opera’s Cavalleria rusticana en Pagliacci, enkele jaren geleden op voor zijn verismo-cd. Dat was een hartenwens van de zanger. Zijn Pasen kan dit jaar vermoedelijk dan ook niet meer stuk, want hij zingt de rollen in beide opera’s nu tijdens de Salzburger Osterfestspiele. “Beide stukken zijn synoniem voor Italiaanse opera, en welke tenor droomt er niet van om ze op de bühne uit te voeren?” liet de tenor onlangs weten.

Zijn optredens in Salzburg worden begeleid door dirigent Christian Thielemann, die voor de Sächsische Staatskapelle Dresden staat. De eenakters worden geregisseerd door Philipp Stölzl. De Duitse tv zendt alleen Cavalleria rusticana uit, enkele uren na de opvoering in Salzburg. In de andere rollen zingen onder anderen Liudmyla Monastyrska en Ambrogio Maestri.
ZDF: maandag 6 april om 23.15 u.

Audio

Jonas Kaufmann en Eva-Maria Westbroek in Andrea Chénier (foto: ROH / Bill Cooper).

Jonas Kaufmann en Eva-Maria Westbroek in Andrea Chénier (foto: ROH / Bill Cooper).

Andrea met Eva-Maria
In het muzikale paasei van NTR Opera Live zitten deze zaterdag Eva-Maria Westbroek en Jonas Kaufmann, omgeven door collega’s als Rosalind Plowright, Zeljko Lucic en Elena Zilio. Ze werden afgelopen januari begeleid in Covent Garden bij Andrea Chénier door het orkest van het Royal Opera House onder leiding van Antonio Pappano. De opname van de opera van Giordano werd op 31 januari door de BBC gemaakt.
NPO Radio 4: zaterdag 4 april om 20.00 u.

Gergiev met Wagner
Er werd van de week niet gezongen in het Amsterdamse Concertgebouw toen Valery Gergiev daar voor het Koninklijk Concertgebouworkest stond. Maar met een repertoire vol Wagner, met onder meer de Karfreitagszauber uit Parsifal en Siegfrieds Rheinfahrt uit Götterdämmerung heeft de operaliefhebber alle reden om af te stemmen op NPO Radio 4. Het eerste vioolconcert van Sjostakovitsj stond, in een uitvoering door Leonidas Kavakos, ook op het programma.
NPO Radio 4: zondag 5 april om 14.00 u.

Elektra in Wenen
Dit weekend is in de Wiener Staatsoper de opera Elektra van Richard Strauss te zien. De sterrenbezetting met Nina Stemme in de titelrol en verder Anna Larsson, Anne Schwanewilms en Falk Struckmann werd begeleid door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Mikko Franck. De opname van 4 april wordt door de Duitse radio enkele dagen later uitgezonden.
NDR Kultur: donderdag 9 april om 20.00 u.

Weektip

Leo Nucci (foto: Roberto Ricci).

Leo Nucci (foto: Roberto Ricci).

Vijf van Verdi bij Brava
Terwijl in Amsterdam de opera Macbeth van Verdi zijn eerste voorstellingen beleeft, komt Brava met een hele week Verdi-opera. De meeste van de opnamen werden gemaakt in het Teatro Regio di Parma, dat al bestond in de tijd van Verdi. De titels van de vijf werken vormen samen de naam Verdi. Dit is het overzicht:

I Vespri Siciliani met onder anderen Leo Nucci en Dario Russo.
Maandag 6 april om 20.30 u.

Ernani met onder anderen Marco Berti en Carlo Guelfi.
Dinsdag 7 april om 12.00 u.

Rigoletto met onder anderen Fabio Luisi voor de Sächsische Staatskapelle Dresden en solisten Juan Diego Flórez, Zeljko Lucic en Diana Damrau.
Woensdag 8 april om 14.00 u.

I Due Foscari met onder anderen Leo Nucci en Roberto de Biasio.
Donderdag 9 april om 14.00 u.

I Lombardi alla prima crociata met onder anderen Valdis Jansons en Michele Pertusi.
Vrijdag 10 april om 20.30 u.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.