BinnenkortNieuws

Matinee brengt Vivaldi-opera La fida ninfa

Vivaldi’s opera La fida ninfa beleeft op 18 april zijn Nederlandse première bij de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw in Amsterdam. Barokspecialist Andrea Marcon leidt zijn eigen barokorkest uit Basel, María Espada en Roberta Invernizzi zingen de hoofrollen.

Tenor Topi Lehtipuu (foto: Monika Rittershaus).
Tenor Topi Lehtipuu (foto: Monika Rittershaus).

Antonio Vivaldi’s opera’s mogen zich over steeds meer aandacht verheugen. Het ene na het andere theaterwerk van de Italiaanse componist wordt herontdekt, op cd gezet en in de concertzalen en operahuizen uitgevoerd.

Vivaldi schreef La fida ninfa in bijzonder korte tijd. In januari 1732 ging het in wereldpremière in Verona. Volgens de ZaterdagMatinee is het een meesterwerk, met bijzonder virtuoze vocale muziek voor de twee hoofdrollen, de nimf Licori en haar geliefde Morasto.

Die hoofdrollen worden in Amsterdam vertolkt door sopraan María Espada (Licori) en sopraan Roberta Invernizzi (Morasto). Verder treden er diverse zwaargewichten uit de wereld van de barokopera aan. Mezzo Romina Basso zingt Giunone, mezzo Franziska Gottwald is Elpina, tenor Topi Lehtipuu vertolkt Narete en countertenor Carlos Mena zet zowel Osmino als Tirsi neer. Verder is er inbreng van de bassen Ismael Arroniz en Luca Tittoto.

De concertante uitvoering wordt geleid door Andrea Marcon, die La Cetra Barockorchester Basel met zich meeneemt, een orkest waar hij de artistiek leider van is.

Zie voor meer informatie over La fida ninfa en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Sterven in de opera volgens Alvis Hermanis

Volgend artikel

Padmore zingt Schwanengesang in Doelen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.