BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Afscheid Copleys Bohème in bioscoop

Operaliefhebbers in ruim 35 landen kunnen op woensdag 10 juni afscheid nemen van John Copleys geliefde productie van La bohème. Het Royal Opera House zendt de klassieker, die sinds 1974 op het repertoire van het Londense operahuis stond, live uit in meer dan 1.500 bioscopen.

Anna Netrebko als Mimì in La bohème (foto: Royal Opera House / Bill Cooper).
Anna Netrebko als Mimì in La bohème (foto: Royal Opera House / Bill Cooper).

Met lichte vrees in zijn stem kondigde operadirecteur Kasper Holten vorig jaar aan dat John Copleys enscenering van La bohème dit seizoen voor het laatst te zien zal zijn bij het Royal Opera House (ROH). Het operahuis wil zich aan een nieuwe productie van Puccini’s opera wagen.

Copleys werk ging in 1974 in première en groeide uit tot dé hit in het repertoire van de Royal Opera. Vele grote artiesten hulden zich tijdens de afgelopen decennia in de prachtige kostuums en stapten het schitterende traditionele decor van Julia Trevelyan Oman op om Puccini’s opera te vertolken.

De productie werd meermaals op dvd vastgelegd. In 1983 met wereldtoppers als Ileana Cotrubas, Neil Shicoff en Thomas Allen en in 2009 met een jonge cast met onder anderen Teodor Ilincai en Hibla Gerzmava.

In januari 2013 werd de productie al eens live vertoond in bioscopen als onderdeel van de bioscoopserie van het ROH. Toen zongen Rolando Villazón en Maija Kovalevska de hoofdrollen. Voor de laatste serie voorstellingen heeft het ROH de Russische wereldster Anna Netrebko en de Maltese tenor Joseph Calleja gecontracteerd. Zij zingen de rollen van Mimì en Rodolfo.

De andere partijen in het tragische verhaal over een groep arme kunstenaarsvrienden in Parijs worden vertolkt door Lucas Meachem (Marcello), Jennifer Rowley (Musetta), Simone Del Savio (Schaunard) en Marco Vinco (Colline), met kleine bijdragen van Jeremy White, Ryland Davies en Luke Price. Dan Ettinger staat voor het koor en orkest van het ROH.

In Nederland vertonen 34 bioscopen de voorstelling van La bohème. Zie voor een overzicht de website van ROH Cinema in Nederland.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

Muzieklokaal test concept in gevangenis

Volgend artikel

Audi wordt directeur Park Avenue Armory

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.