Binnenkort

Muzieklokaal test concept in gevangenis

Terwijl de crowdfundingscampagne voor een echt Muzieklokaal in Utrecht in volle gang is, wordt het idee al in de praktijk getest. Komende vrijdag zingt het koor Nootabene voor de (tijdelijke) bezoekers van de Utrechtse gevangenis, onder het motto: klassieke muziek met een biertje in de bajes.

In de verlaten cellengalerij van de voormalige gevangenis op het Wolvenplein verzorgt het koor Nootabene een Pop Up-muzieklokaal.
In de verlaten cellengalerij van de voormalige gevangenis op het Wolvenplein verzorgt het koor Nootabene een Pop Up-muzieklokaal.

Na een geslaagd experiment in de Oude Hortus brengen de Utrechtse ondernemers Sanne van Buuren (30) en Talitha Verheij (30) hun Muzieklokaal-concept op een nieuwe plek. In de voormalige gevangenis op het Wolvenplein in Utrecht is op vrijdag 5 juni een Pop Up-muzieklokaal.

Tijdens een ‘bajesborrel’ in de gevangeniskerk klinkt er klassieke muziek door het Quadruplex Video Saxofoonkwartet van het Utrechts Conservatorium. Daarna treedt het koor Nootabene op in de verlaten cellengalerij van de oude gevangenis.

Al sinds de oprichting van het gemengd koor is Gerard Legeland de dirigent. Hij leidt het koor in klassieke maar ook moderne muziek. Legeland is naast zijn werk als koordirigent bekend van de cursussen en inleidingen over opera die hij in verschillende theaters verzorgt. Met Pocket Opera maakte hij de laatste jaren ook eigen theaterproducties.

Het initiatief om een vaste plek in Utrecht te realiseren waar horeca en klassieke muziek samengaan, gaat inmiddels verder. Met een crowdfundingscampagne komt de opening van het eerste café in Nederland waar alles draait om klassieke muziek verder in zicht. Met nog anderhalve maand te gaan is 73 procent van het benodigde geld binnen. Wie meedoet, investeert in het idee van een café met alleen klassieke muziek tegen een rendement van 20 procent in vier jaar.

Het Pop Up-muzieklokaal in de Utrechtse gevangenis opent vrijdag om 19.30 uur. Kijk voor kaarten en informatie op de website van Het Muzieklokaal.

Vorig artikel

Lulu bij DNO: meer Kentridge dan Berg

Volgend artikel

Afscheid Copleys Bohème in bioscoop

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.