BinnenkortNieuws

Bioscopen vertonen Rossini’s Guillaume Tell

Gioachino Rossini’s grote Franse opera Guillaume Tell is op zondag 5 juli live te zien in 34 bioscopen in Nederland. De productie is afkomstig van het Royal Opera House in Londen. Antonio Pappano dirigeert.

Antonio Pappano (foto: Musacchio Ianniello / EMI Classics).
Antonio Pappano (foto: Musacchio Ianniello / EMI Classics).

Slechts drie minuutjes van Guillaume Tell zijn écht bekend, namelijk de galop uit de ouverture. Met de rest van de opera – een kleine vier uur – is het grote publiek een stuk minder vertrouwd. Het Royal Opera House biedt een kans om de opera in zijn geheel te zien.

Guillaume Tell gaat over de vrijheidsstrijd van de Zwitsers tegen de Oostenrijkse bezetter. In het middelpunt staat Guillaume (Wilhelm) Tell, die in de meest beroemde scène uit de opera een appel van het hoofd van zijn zoontje Jemmy moet schieten. Ook het liefdesverhaal van Zwitser Arnold en Oostenrijker Mathilde speelt een grote rol in de opera.

In Londen wordt Rossini’s opera uitgevoerd in een nieuwe productie van Damiano Michieletto. Antonio Pappano, muzikaal directeur van de Royal Opera, staat op de bok. Hij nam Guillaume Tell eerder op voor EMI Classics. Een deel van de cast van die cd-opname staat ook in Londen op het toneel.

Gerald Finley zingt de hoofdrol van Tell. Enkelejda Shkosa is zijn vrouw Hedwige en Sofia Fomina zingt de ‘Hosenrolle’ van zijn zoontje Jemmy. Tenor John Osborn zingt Arnold Melcthal – een rol die hij eerder in Amsterdam vertolkte – en Malin Byström is zijn geliefde Mathilde.

Andere rollen zijn er voor onder anderen Nicolas Courjal (Gesler), Eric Halfvarson (Melcthal) en Michael Colvin (Rodolphe).

De live-vertoning van Guillaume Tell is in Nederland in 34 bioscopen mee te maken. Zie de website van ROH Cinema voor een overzicht van de deelnemende bioscopen.

Hieronder een korte trailer van de productie:

Vorig artikel

Podcast: De weg van Ekaterina Levental

Volgend artikel

The Day After beleeft zinderende première

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

6Reacties

 1. Pieter K. de Haan
  27 juni 2015 at 18:51

  Tot nu toe is het ons, ook telefonisch, onmogelijk gebleken bij JT Amersfoort te reserveren. Organisatorisch lijkt een en ander dus niet zo goed in elkaar gestoken te zijn. Bij de laatste uitzending, die van “La Bohème”, hebben we ook al een beeld- en geluidstoring, ongeveer de eerste helft van de 3e akte beslaand, voor de kiezen gekregen, die landelijk heette te zijn geweest Ik ben dus niet zo enthousiast over de combinatie Covent Garden en JT.

 2. Pieter K. de Haan
  28 juni 2015 at 23:30

  Vandaag is het dan, met veel pijn en moeite, toch gelukt om plaatsen te reserveren!

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  29 juni 2015 at 07:54

  Misschien is het handig (met het oog op de andere belangstellenden) om even te melden waar die ‘pijn en moeite’ precies in schuilen? Komt de operafan niet op de bestelsite, is de telefoonlijn constant in gesprek, gaat het mis aan de balie?

 4. a.walenberg
  29 juni 2015 at 22:15

  Daar ik meestal de bioscoopitems boek/reserveer mijn reactie.
  De ‘pijn en moeite’ schuilen in de onderstaande feiten:
  – inloggen en kaarten on line kopen (zoals gewoonlijk) gaat/wil niet, waarom? nieuw beleid JT -bioscopen;
  -daarom gebeld; lijn bezet, veel wachtenden- kosten 0,90 eurocent per min.; poging opgegeven;
  – 2e poging; weer gebeld… medewerkster kon ook niet inloggen en zou mij terugbellen (de manager van de opera was niet aanwezig);
  -belde mij afgelopen zondag 10.00 terug en melde dat de uitvoering in hun systeem op 8 juli stond maar die niet boeken. Aan medewerkster medegedeeld dat zowel op hun site als “algemeen” bekend de live-uitvoering op 5 juli moet plaatsvinden. Zou opnieuw teruggebeld worden.
  – Niet teruggebeld. Zelf opnieuw geprobeerd, en wat bleek, nu kon ik wel boeken….
  Waarschijnlijk zijn door de “omzetting” van/naar “niet meer te kunnen reserveren” niet “alle items meegenomen”.
  Dus al met al… nog al wat pijn en moeite..

 5. Maarten-Jan Dongelmans
  29 juni 2015 at 22:51

  Wat een gedoe zeg. Niet normaal. Als je dit soort zaken niet aan de consument kunt verkopen of het niet belangrijk genoeg vindt om het product serieus in de markt te zetten, hou je dan maar bezig met Ladies Nights e.d.

 6. A.Walenberg
  29 juni 2015 at 23:33

  Inderdaad… Ladies Nights… Heel belangrijk…!!!
  Opera-live kennelijk niet,