BinnenkortNieuws

Festival Oude Muziek brengt drie opera’s

Onder het thema ‘England, my England’ brengt het Festival Oude Muziek van 28 augustus tot en met 6 september zo’n 250 concerten en lezingen in Utrecht, waaronder volledige uitvoeringen van King Arthur, Dido and Aeneas en Semele.

Christina Pluhar leidt een uitvoering van Dido and Aeneas (foto: Marco Borggreve).
Christina Pluhar leidt een uitvoering van Dido and Aeneas (foto: Marco Borggreve).

Het Festival Oude Muziek is het grootste oudemuziekfestival ter wereld. Het festijn omschrijft zichzelf als “Rijksmuseum van de muziek, waar duizend jaar vroeg repertoire tot leven komt”.

De editie van dit jaar staat in het teken van Engeland, met in de programmering een accent op de renaissance en de vroege barok. Centraal staan onder meer Tudor-polyfonie, Elizabethaanse virginalisten en zoete consortmuziek. Henry Purcell speelt een belangrijke rol, evenals onbekende tijdgenoten van Händel. Vox Luminis is artist in residence.

Voor de operaliefhebber zijn er drie volledige opera-uitvoeringen (concertante). Een overzicht:

King Arthur (H. Purcell)
31 augustus 2015 in TivoliVredenburg
De semi-opera van Purcell wordt uitgevoerd door Vox Luminis onder Lionel Meunier en het jubilerende La Fenice onder Jean Tubery. In de cast onder anderen Sophie Junker, Caroline Weynants, Tomáš Král en Lionel Meunier zelf.

Semele (J. Eccles)
3 september 2015 in TivoliVredenburg
Deze opera op een libretto van William Congreve en met muziek van de achttiende-eeuwse componist John Eccles werd pas in de twintigste eeuw weer ontdekt. La Risonanza voert het werk onder leiding van Fabio Bonnizoni uit. De titelrol wordt vertolkt door Stefanie True. De rest van de cast bestaat uit onder anderen Giorgina Cinciripi, Emanuele Bianchi en Fulvio Bettini.

Dido and Aeneas (H. Purcell)
5 september 2015 in TivoliVredenburg
De beroemdste opera van Henry Purcell – en één van de beroemdste Engelse opera’s aller tijden – wordt uitgevoerd door barokensemble L’Arpeggiata onder Christina Pluhar en het koor Voces8. Mariana Flores zingt Dido, Marc Mauillon is Aeneas en Céline Scheen vertolkt Belinda. Voor deze uitvoering heeft Pluhar de proloog van de opera gereconstrueerd aan de hand van werken van Purcell.

Zie voor een overzicht van de volledige programmering de website van het Festival Oude Muziek.

Vorig artikel

Pretty Yende bloeit op aan de operatop

Volgend artikel

Plage de l’Opera: Jobs, Wagner en Pirgu

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.