BinnenkortNieuws

Lenneke Ruiten zingt Bach en het lied

Sopraan Lenneke Ruiten is in oktober driemaal in Nederland te bewonderen. Op 2 oktober zingt ze in de Nieuwe Kerk in Den Haag twee Bach-cantates bij het barokorkest B’Rock. Op 10 en 11 oktober geeft ze liedrecitals in Doesburg en Vlaardingen.

Lenneke Ruiten (foto: Victor Thomas).
Lenneke Ruiten (foto: Victor Thomas).

Tijdens het concert van B’Rock staat repertoire van de barokgrootmeesters Bach, Pergolesi en Vivaldi op het programma. Het barokensemble uit Gent speelt Vivaldi’s Concerto in c en voert samen met alt Wiebke Lehmkuhl het Salve Regina van Pergolesi uit, een werk dat de Italiaanse componist op zijn sterfbed schreef, slechts 26 jaar oud.

Lenneke Ruiten komt aan bod in twee cantates van Johann Sebastian Bach: Tilge, Höchster, meine Sünden (een bewerking van Pergolesi’s bekende Stabat Mater-thema) en Jauchzet Gott in allen Landen, volgens de Nieuwe Kerk “misschien wel het meest virtuoze werk van Bach uit zijn hele cantateoeuvre”. De trompetsoli worden verzorgd door Fruzsi Hara.

Hieronder een opname van een eerdere uitvoering die Lenneke Ruiten van Jauchzet Gott in allen Landen gaf, samen met de Real Filharmonica de Galicia:

Het concert van B’Rock staat onder leiding van Christopher Bucknall en is een dag eerder (1 oktober) te beleven in de St. Amandskerk in Geel (België).

Ruim een week later is Lenneke Ruiten terug op de Nederlandse concertpodia. Ze geeft twee liedrecitals, in de Gasthuiskerk in Doesburg en in de wijnhallen van Vlaardingen, als onderdeel van de Wijnconcerten. Onder begeleiding van pianist Thom Janssen zingt Ruiten Franse liederen van Fauré, Chausson en Poulenc en de Vier letzte Lieder van Richard Strauss.

Zie voor meer informatie over de concerten de website van de Nieuwe Kerk in Den Haag, de Gasthuiskerk in Doesburg en de Wijnconcerten Vlaardingen.

Vorig artikel

Opéra Royal opent met jonge Verdi

Volgend artikel

Kožená en Uchida openen De nachtegalen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.