Binnenkort

Opera in de media: week 46

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 46 (7 – 13 november 2015) onder meer aandacht voor de muziekkeus van kunstmanager Els van der Plas, Händel in de Matinee en veel zang op Radio 4.

Video

porta foto maria vila
Gustavo Porta (© Maria Vila).

Alzira uit Noord-Italie
Maandagavond brengt brava op prime time een minder bekende Verdi-opera: Alzira, gebaseerd op de tragedie ‘Alzire, ou les Américains’ van Voltaire. De solisten worden begeleid door het Orchestra Haydn di Bolzano e Trento onder leiding van Gustav Kuhn. Die solisten zijn onder anderen Francesco Facini (Alvaro), Thomas Gazheli (Gusmano) en Joshua Lindsay (Ovando).
Brava: maandag 9 november om 20.30 u.

Tosca in de woestijn
Massada ligt in Israël, in de woestijn van Judea. Daar werd afgelopen zomer een uitvoering gegeven van Tosca door het Israel Symphony Orchestra Rishon LeZion, het orkest van de opera in Tel Aviv, onder leiding van Daniel Oren. Nicolas Joel regisseerde de opera van Puccini, met onder anderen Svetla Vasillieva als Tosca, Carlo Sgura als Scarpia en Gustavo Porta als Cavaradossi. Die laatste was recent te horen in Ernani bij de opera in Luik.
Mezzo: woensdag 11 november om 17.00 u.

Zauberflöte in Venetië
De uitvoering op 30 oktober jongstleden van de opera Die Zauberflöte in Venetie is nog te zien op Culturebox. Damiano Michieletto regisseerde de opera van Mozart in samenwerking met dirigent Antonello Manacorda voor het Teatro La Fenice. In de hoofdrollen zongen Antonio Poli als Tamino, Pamina werd gezongen door Ekaterina Sadovnikova en Alex Esposito was Papageno. Olga Pudova zong de hoge noten van de Koningin van de nacht.
De website van Culturebox http://culturebox.francetvinfo.fr/festivals/teatro-la-fenice/la-flute-enchantee-de-mozart-teatro-la-fenice-de-venise-213091

Audio

Goedemorgen met de directeur

Algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet Els van der Plas (©DNO).
Algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet Els van der Plas (©DNO).

Algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet Els van der Plas is te gast in het radioprogramma ‘Een goede morgen met’. Sinds 2012 leidt ze de gefuseerde organisaties voor opera en ballet in Amsterdam, altijd blijk gevend van veel interesse in wat er op operagebied bij haar ‘in huis’ wordt aangeboden. Ze draait haar platenkeuze, met eigen toelichting, in ‘Een goede morgen met Els van der Plas’.
NPO Radio 4: zaterdag 7 november om 10.00 u.

Händel in de Matinee
William Christie en Les Arts Florissants zijn te gast in de NTR ZaterdagMatinee. Het Franse ensemble van de voormalige Amerikaan voert het oratorium Theodora van Händel uit. In de hoofdrollen zingen Katherine Watson, sopraan, Stéphanie d’Oustrac, mezzosopraan en Philippe Jaroussky, countertenor.
NPO Radio 4: zaterdag 7 november om 13.00 u.

Howells door BBC-orkest in de Doelen
Een juweeltje uit de Engelse koortraditie, zo noemt de radio 4-redactie het Hymnus Paradisi van Howells. Het wordt gezongen tijdens het Avondconcert van zaterdagavond, live vanuit de Doelen in Rotterdam. Daar speelt het BBC Symphony Orchestra samen met het onder meer de Laurens Cantorij en het Codarts Kamerkoor onder leiding van Martyn Brabbins. Sarah-Jane Brandon, sopraan en Andrew Staples, tenor, zijn de vocale solisten. Voor Howells klinken Vaughan Williams’ Fantasia on a Theme by Thomas Tallis en het Vioolconcert nr.1 van Bruch.
NPO Radio 4: zaterdag 7 november om 20.00 u.

Weektip

Dietrich Henschel (© www.dietrichhenschel.com)
Dietrich Henschel (© www.dietrichhenschel.com)

MAX maakt mogelijk
Het Avondconcert van Omroep MAX biedt komende week veel klassiek-vocale genoegens. Op maandag 9 november is een opname te horen van twee dagen eerder van het festival Vocallis in Heerlen. Dietrich Henschel, bariton zong daar begeleid door Roger Braun, piano en met verteller Frank Groothof Die schöne Magelone, op.33 van Brahms. Op dinsdag hoort u live uit het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam sopraan Annette Dasch met Rudolf Jansen op piano in liederen van Robert Schumann en Felix Mendelssohn-Bartholdy. Op donderdag 12 november wordt de opname van 3 november uitgezonden met Amsterdam Sinfonietta en Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss met sopraan Carolyn Sampson. Op het programma werk van Mozart en Pärt.
NPO Radio 4: vanaf maandag 9 november om 20.00 u.

Vorig artikel

Discografie: Dialogues des Carmélites

Volgend artikel

Don Giovanni, anno 1815: faire la fête

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.