BinnenkortNieuws

Marcon leidt Vivaldi-opera bij Matinee

Barokspecialist Andrea Marcon dirigeert op 6 februari, slechts een paar dagen na zijn laatste voorstelling van Ariodante bij De Nationale Opera, de opera Catone in Utica van Vivaldi bij de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw.

Andrea Marcon. (© Harald Hoffmann / DG)
Andrea Marcon. (© Harald Hoffmann / DG)

Andrea Marcon is één van de meest vooraanstaande dirigenten op het gebied van barokmuziek, in het bijzonder de Italiaanse barokmuziek. Met diploma’s voor oude muziek, orgel en klavecimbel op zak, maakt Marcon sinds het eind van de jaren tachtig wereldwijd carrière. Hij leidde tal van prominente (barok)orkesten, stofte vele vergeten barokopera’s af en maakte meer dan vijftig cd’s.

De muziek van Antonio Vivaldi heeft al regelmatig op de lessenaar van Marcon gestaan. Hij gaf diverse opera’s van de Italiaanse componist een nieuw leven op het operatoneel en zette veel van Vivaldi’s repertoire op cd, vaak met zijn eigen, in 1997 opgerichte Venice Baroque Orchestra.

In NTR ZaterdagMatinee van 6 februari staat de opera Catone in Utica centraal. Het werk, op een libretto van Metastasio, gaat over de confrontatie tussen de Romeinse wijsgeer en staatsman Cato de Jongere (een enorme stijfkop) en zijn rivaal Julius Caesar. Metastasio nam het niet zo nauw met de historische feiten, maar het resultaat was wel “een meeslepende opera seria”, aldus de Matinee.

Catone in Utica ging in 1737 in première in Verona en was een groot succes. Lange tijd was de partituur zoek. De tweede en derde akte werden uiteindelijk teruggevonden, maar de eerste akte ontbreekt nog steeds. Bij veel uitvoeringen wordt de eerste akte gereconstrueerd aan de hand van ander werk van Vivaldi, maar de Matinee kiest ervoor “púúr Vivaldi” uit te voeren: enkel de tweede en derde akte dus.

Marcon staat bij deze uitvoering voor La Cetra Barockorchester Basel. Voor de rollen zijn grote baroknamen gecast. Sopraan Anett Fritsch (Ginevra in de productie van Ariodante bij De Nationale Opera) zingt Cesare en tenor Emiliano Gonzalez Toro staat tegenover haar als Catone. Mezzosopraan Ann Hallenberg is Emilia en sopraan Roberta Invernizzi zingt Arbace. Andere rollen zijn er voor countertenor Carlos Mena (Fulvio) en mezzosopraan Francesca Ascioti (Marzia).

Catone in Utica wordt op 6 februari om 13.00 uur concertante uitgevoerd in het Concertgebouw. Het concert is ook live te beluisteren op NPO Radio 4.

Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Mark Elder dirigeert verrukkelijke Colombe

Volgend artikel

Stutzmann zingt Winterreise in Den Haag

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Rudolph Duppen
    1 februari 2016 at 13:51

    In The New Grove Dictionary of Opera (Volume I) wordt Vivaldi’s versie van Catone in Utica zover ik heb kunnen nagaan niet genoemd. Wel worden de versies van Leonardo Vinci, Leonardo Leo, Giovanni Ferrandini, Johann Christian Bach en Niccolò Piccinni besproken. De incomplete versie van Vivaldi had kunnen worden aangevuld met de eerste akte van de versie van één van deze componisten.