Binnenkort

Opera in de media: week 20

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 20 (14 – 20 mei 2016) onder meer aandacht voor Bellini en Mozart in het Concertgebouw en Saariaho in Finland.

Video

Barbara Kozelj (© Merlijn Doomernik).
Barbara Kozelj (© Merlijn Doomernik).

Mozart in Brugge
Voor wie Mezzo Live HD via de kabel kan ontvangen : Iván Fischer en het Budapest Festival Orchestra spelen het programma dat komende week in het Amsterdamse Concertgebouw gaat enkele dagen eerder in Brugge. Het Requiem van Mozart wordt uitgevoerd met Collegium Vocale Gent en met solisten als Norma Nahoun, Barbara Kozelj en Bernard Richter.
Mezzo HD: zaterdag 14 mei om 20.00 u.

Rossini in Pessaro
Brava zendt op de late zaterdagavond de opera Bianca e Falliero van Rossini uit. De uitvoering werd opgenomen tijdens het Rossini Opera Festival van 2005. Renato Palumbo dirigeert het Orquesta Sinfónica de Galicia en het Prague Chamber Choir, solisten zijn onder anderen María Bayo (sopraan), Daniela Barcellona (mezzosopraan) en Francesco Meli (tenor).
Brava: zondag 15 mei om 00.01 u.

Woody doet Gianni

Arturo Chacón- Cruz (© Lena Kern).
Arturo Chacón- Cruz (© Lena Kern).

Aan het begin van dit seizoen ensceneerde Woody Allen, de filmregisseur die geregeld opera in zijn films stopt, voor de Los Angeles Opera de komische opera Gianni Schicchi van Puccini. In de hoofdrol zong Plácido Domingo naast onder anderen Andriana Chuchman en Arturo Chacón-Cruz. Grant Gershon stond voor het orkest.
Arte: zondag 15 mei om 23.15 u.

Audio

Bellini in de Matinee
De opera La Straniera  van Bellini wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. Giancarlo Andretta leidt het Groot Omroepkoor, het Radio Philharmonisch Orkest en de solisten, waaronder sopraan Annick Massis en een grotendeels Italiaanse cast. De uitvoering wordt ook  – met beeld – rechtstreeks uitgezonden door NPO Cultura.
NPO Radio 4: zaterdag 14 mei om 13.00 u.

Saariaho in Finland
Werk van Kaija Saariaho  is te horen in NTR Opera Live. Een uitvoering van haar opera Emilie werd begin april opgenomen in de Finse Nationale Opera. Voor het orkest stond André de Ridder. In de hoofdrol zong Camilla Nylund.
NPO radio 4: zaterdag 14 mei om 19.00 u.

Lucia in Covent Garden
De recente productie van het Royal Opera House in Londen, Lucia di Lammermoor van Donizetti, wordt door BBC Radio 3 uitgezonden. Solisten zijn onder anderen sopraan Diana Damrau als Lucia en bariton Ludovic Tézier als Enrico. Tenor Charles Castronovo zingt de rol van Edgardo. Voor het orkest van Covent Garden staat Daniel Oren.
BBC Radio 3: zaterdag 14 mei om 19.30 u.

Opolais in Amsterdam
Het optreden van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Semyon Bychkov met sopraan Kristine Opolais  dat afgelopen week tweemaal in het Concertgebouw gegeven werd, wordt in het Zondagmiddagconcert uitgezonden. De opname dateert van donderdag 12 mei. Op het programma onder meer de briefscène uit Jevgeni Onegin.
NPO Radio 4: zondag 15 mei om 14.00 u.

Mozart met Fischer
De uitvoering van Die Zauberflöte van Mozart door Iván Fischer en zijn Boedapest Festival Orkest op 18 mei in het Concertgebouw in Amsterdam is rechtstreeks te volgen op NPO Radio 4. Mozarts opera krijgt een enscenering van de dirigent zelf. Tenor Bernard Richter en sopraan Hanna-Elisabeth Müller zingen de hoofdrollen, Hanno Müller-Brachmann is Papageno en Mandy Fredrich zingt de Koningin van de Nacht.
NPO Radio 4: woensdag 18 mei om 19.30 u.

Weektip

La Bohème voorproef
Op zaterdag 21 mei gaat in Eindhoven een nieuwe enscenering van de opera La Bohème door Opera Zuid in première. De rol van Musetta wordt gezongen door de sopraan Anna Emelianova, een interview  met haar leest u op Place de l’Opera. Om in de stemming te komen als weektip de filmversie door Robert Dornhelm van de opera met Anna Netrebko en Rolando Villazón in de hoofdrollen en met Nicole Cabell als Musetta.

Vorig artikel

Nieuwe opera Wagemans in première

Volgend artikel

De Nationale Opera wint Opera Award 2016

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

  1. kersten
    13 mei 2016 at 12:28

    Volgens de vpro-gids wordt La Straniera eveneens rechtstreeks via NPO Cultura uitgezonden.

  2. Francois
    13 mei 2016 at 12:50

    Dank voor de aanvulling, ik heb een verwijzing opgenomen in het artikel.