Binnenkort

Nieuwe opera Wagemans in première

Peter-Jan Wagemans heeft een nieuwe opera gecomponeerd: Aan het einde van de dag. De Doelen brengt het werk in samenwerking met Operadagen Rotterdam op vrijdag 20 mei in wereldpremière. Alexander Oliver zingt de hoofdrol.

Peter-Jan Wagemans. (© Floris Leeuwenberg)
Peter-Jan Wagemans. (© Floris Leeuwenberg)

Aan het einde van de dag gaat over vergankelijkheid. Het libretto, ook van Wagemans, draait om de zwanenzang van een oude operazanger, met om hem heen zijn kleder en een ambitieuze sopraan. “Wagemans laat drie operazangers met een Droste-effect verschillende opera’s zingen en speelt op humorvolle en ernstige wijze met het gegeven van de vergankelijkheid en onze angst daarvoor”, zo beschrijft Operadagen Rotterdam.

De rol van de oude zanger wordt vertolkt door tenor Alexander Oliver, voormalig directeur van de Dutch National Opera Academy. Bariton Tom Sol zingt zijn kleder en sopraan Lisette Bolle is de ambitieuze sopraan.

De muziek wordt gespeeld door het DoelenEnsemble onder leiding van Hans Leenders. Wagemans was in 1990 medeoprichter van het DoelenEnsemble en vervulde daar tot 2013 de rol van artistiek leider. Rosa Hendriks tekent voor de concertante productie, bijgestaan door regisseur Marcel Sijm, die de dramaturgie verzorgt.

De concertante wereldpremière vindt plaats in de Krijn Boon Studio van de Rotterdamse Schouwburg op vrijdagavond 20 mei, de openingsdag van de Operadagen. Op zaterdag 21 mei zijn er nog twee voorstellingen in de Schouwburg (15.00 en 20.30 uur) en op zondag 22 mei vindt de laatste voorstelling plaats in de Jurriaanse Zaal van De Doelen (15.00 uur).

Zie voor meer informatie de website van Operadagen Rotterdam.

Vorig artikel

Emelianova: eerst Gilda, nu Musetta

Volgend artikel

Opera in de media: week 20

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.