BinnenkortNieuws

Egarr dirigeert Händels Israel in Egypt

Het Residentie Orkest voert op 27 en 28 mei het oratorium Israel in Egypt van Händel uit in het Zuiderstrandtheater in Den Haag en het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. De Engelse dirigent/klavecinist Richard Egarr leidt de concerten.

Richard Egarr. (© Patrick Harrison)
Richard Egarr. (© Patrick Harrison)

Israel in Egypt vertelt het bijbelse verhaal van de exodus van het volk Israël uit Egypte, waar het in slavernij leefde. Na een reeks plagen laat de farao het volk gaan, waarna het onder leiding van Mozes dwars door de Rode Zee trekt, de woestijn in.

Händel componeerde Israel in Egypt voor het King’s Theatre in the Haymarket in Londen, waar het in 1739 in première ging. Het is één van de populairste oratoria van de componist. “Een monument voor de koormuziek bovendien, want de hoofdrol is weggelegd voor het koor, dat zich als het volk Israëls een weg moet banen uit Egypte”, zo beschrijft het Muziekgebouw aan ’t IJ.

De koorrol wordt op 27 en 28 mei vertolkt door het Nederlands Kamerkoor, dat het oratorium vorig jaar samen met Le Concert Lorrain uitbracht op cd en daar veel lof voor ontving. Het koor en het Residentie Orkest staan onder leiding van Richard Egarr, een graag geziene maestro in de Nederlandse concertzalen.

Israel in Egypt telt zes solorollen. In de twee uitvoeringen worden ze vertolkt door de sopranen Maria Valdmaa en Mónica Monteiro, de alt Kasper Kröner, de tenor William Knight en de bassen Jasper Schweppe en Gilad Nezer.

Israel in Egypt is op 27 mei om 20.00 uur te horen in het Zuiderstrandtheater en op 28 mei om 20.15 uur in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Vorig artikel

Opera in de media: week 21

Volgend artikel

Prohaska en haar vrienden bekoren de geest

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.