Home » Binnenkort

Opera in de media: week 21

20 mei 2016 3 reacties

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 20 (21 – 27 mei 2016) onder meer aandacht voor de radio-uitzending van Don Giovanni door De Nationale Opera en Rigoletto live uit Stuttgart.

Video

Rigoletto livestream
De Staatsoper Stuttgart biedt via The Opera Platform een uitvoering van de opera Rigoletto aan. Muzikaal leider is Giuliano Carella. Hij staat voor het eigen orkest van het operahuis. De regie is van het duo Jossi Wieler en Sergio Morabito. In de hoofdrollen zingen Atalla Ayan als de hertog van Mantua, Tito You als Rigoletto en Mirella Bunoaica als Gilda. De opera wordt live gestreamd vanuit de Stuttgarter Staatsoper.
The Opera Platform: zaterdag 21 mei om 19.30 u.

Sabine Devieilhe. (© Jensupaph)

Sabine Devieilhe. (© Jensupaph)

Mozart op Arte
Op Arte worden de ‘Akademien’, kleine huisconcerten die Mozart in Wenen gaf, gereconstrueerd in een optreden van dirigent Raphaël Pichon met het Ensemble Pygmalion en sopraan Sabine Devieilhe.
Arte: zondag 22 mei om 18.30 u.

Butterfly in de Staatsoper
Later op de avond bij Arte, om 01.50 u., wordt de opera Madama Butterfly van Puccini uitgezonden. Het gaat om een productie van regisseur Vincent Boussard, met kostuums van modeontwerper Christian Lacroix, voor de Hamburgse Staatsoper. In de hoofdrollen ziet u Alexia Voulgaridou als Cio-Cio San, Cristina Damian als Suzuki en Teodor Ilincai als Pinkerton. Alexander Joel leidt het orkest.
Arte: zondag 22 mei om 01.50 u.

Scène uit Pagliacci van Opera Zuid. (© Morten de Boer)

Scène uit Pagliacci van Opera Zuid. (© Morten de Boer)

Pagliacci van Opera Zuid
Op de late dinsdagavond brengt Brava de opera Pagliacci in een uitvoering door Opera Zuid. In de hoofdrollen van deze door Leoncavallo gecomponeerde opera ziet u Johann Valdimarsson (Canio), Fenna Ograjensek (Nedda), Martijn Sanders (Tonio) en Willem de Vries (Silvio). Voor het orkest staat Per-Otto Johansson.
Brava: woensdag 25 mei om 00.01 u.

Audio

Don in het bos
De speeltijd van Don Giovanni bij De Nationale Opera loopt nog even door, maar NTR Opera Live zendt de voorstelling zaterdag al uit. De opname werd afgelopen week gemaakt, met naast hoofdrolzanger Christopher Maltman sopraan Sally Matthews als Donna Anna en sopraan Véronique Gens als Donna Elvira. In de rol van Leporello hoort u Adrian Sampetrean. Marc Albrecht staat voor koor en orkest van De Nationale Opera.
NPO Radio 4: zaterdag 21 mei om 19.00 u.

Christian Gerhaher. (© Hiromichi Yamamoto)

Christian Gerhaher. (© Hiromichi Yamamoto)

Wagner in Londen
De BBC-radio nam in Covent Garden een uitvoering van Tannhäuser van Richard Wagner op. Hartmut Haenchen leidde het orkest, Peter Seiffert zong de hoofdrol. Verder hoort u onder anderen Christian Gerhaher als Wolfram von Eschenbach, Emma Bell als Elisabeth en Sophie Koch als Venus.
BBC Radio 3: zaterdag 21 mei om 19.30 u.

Componisten van Zuid
De Muze van Zuid is een festival gewijd aan de componisten van Amsterdam-Zuid. U hoort Camerata RCO met sopraan Amaryllis Dieltiens in premières opgedragen aan het Concertgebouw Sextet en aan de destijds beroemde sopraan Aaltje Noordewier-Reddingius.
NPO Radio 4: zondag 22 mei om 20.00 u.

Nederlands Kamerkoor
In het Avondconcert hoort u een rechtstreekse uitzending vanuit het Muziekgebouw Eindhoven. Het Nederlands Kamerkoor zingt onder leiding van Manoj Kamps en Hadewych Minis en Spinvis staan op de bühne in dit door Tido Visser ontwikkelde concept. U hoort Ralph Vaughan Williams’ Three Shakespeare Songs, Frank Martins Songs of Ariel en nieuw werk van Rob Zuidam voor koor en solostem.
NPO Radio 4: woensdag 25 mei om 20.00 u.

Weektip

Frivole Aida
Dit weekend begint de elfde editie van Operadagen Rotterdam. De vorige, toen het tienjarig jubileum gevierd werd, eindigde met een nogal frivole montage van Aida van Verdi door onder anderen Club Gewalt, het Rotterdams Operakoor en sopraan Claron McFadden. De uitvoering op de slotavond van vorig jaar is hier te zien:

3 reacties »

 • Lieneke Effern zei:

  Zaterdagavond 21 mei zendt France Musique La Sonnambula van Bellini uit. Dit is een opname van de concertante uitvoering van 11 april jl. in het Théâtre des Champs Elysées, Parijs met Sabine Devieilhe als Amina, John Osborn als Elvino, Nicola Ulivieri als Rodolfo met het Kamerorkest van Parijs onder leiding van Geoffroy Jourdain. De uitzending begint om 19 uur.

 • Lieneke Effern zei:

  Correctie van John Osborn: de dirigent van La Sonnambula is Christopher Franklin.

 • Marcel Heikoop zei:

  Zaterdag 21 mei om 19.30 uur live vanuit het Staattheater Oldenburg op NDR Kultur en Deutschland Radiokultur de Duitse première van
  Jacopo Foroni: “Cristina, Regina di Svezia”

  Cristina: Miriam Clark
  Maria Eufrosina: Melanie Lang
  Oxenstierna: Ill-Hoon Choung
  Erik: Alexander Murashov
  Gabriele de la Gardie: Paulo Ferreira
  Carlo Gustavo: Daniel Moon
  Arnold Messenius: Tomasz Wija
  Johan: Philipp Kapeller

  Chor und Extra-Chor des Oldenburgischen
  Staatstheaters
  Ltg.: Vito Cristófaro

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.