BinnenkortNieuws

Wervelwind brengt nieuwe opera: All Rise!

Stichting Wervelwind Muziektheater speelt op 17 en 18 juni de nieuwe opera All Rise! in De Nieuwe Regentes in Den Haag. Het werk van componist Jan-Peter de Graaff en librettist Yuri Robbers wordt uitgevoerd door kunststudenten en young professionals van verschillende disciplines.

Poster van All Rise!
Poster van All Rise!

All Rise! gaat over een vertaler binnen een fictief meertalig parlement, die door een politica in verleiding wordt gebracht om een vertaalfout te maken. Het gevolg is een situatie die volledig uit de hand loopt.

De voorstelling van Wervelwind Muziektheater draait om de vraag: wat doet grote macht met mensen en kunnen zij deze macht wel aan? “Dit is een vraag die naast de liefde en de dood in veel opera’s een groot thema vormt, en dus willen we bewust de kracht en de emotie van het fenomeen opera gebruiken om mensen zich hier bewust van te laten worden”, aldus de makers.

Wervelwind Muziektheater, een stichting geleid door mezzosopraan/zakelijk leider Maite Cathérine de Wit, biedt ondersteuning aan studenten van kunstopleidingen en young professionals in de kunstsector. De stichting organiseert projecten om deze mensen een podium te bieden.

Voor All Rise! is de jonge componist Jan-Peter de Graaff (1992) geëngageerd. De Graaff schreef eerder werken voor onder meer het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. De componist werkt samen met Yuri Robbers, een schrijver, regisseur en acteur die met All Rise! zijn eerste libretto heeft geschreven.

De regie van de voorstelling wordt verzorgd Kenza Koutchoukali, die recent een Figaro-productie ensceneerde bij Bold Opera On the Move. Zij werkt samen met de Italiaanse dirigent Andrea Gasperin en een cast met tenor Georgi Sztojanov, sopraan Jannelieke Schmidt, bariton Jorne van Bergeijk, bariton Berend Eijkhout, sopraan Johanna van der Velde, bariton Johnny Brinkhorst, mezzosopraan Enikö Zádor-Gösi en sopraan Vera Fiselier.

All Rise! is te zien op 17 en 18 juni. Zie voor meer informatie de website van Stichting Wervelwind Muziektheater.

Hieronder twee clips over de productie:

Vorig artikel

Kuyvenhovens opmerkelijke operadebuut

Volgend artikel

Herheims Pique Dame: prachtig schouwspel

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.