Home » Binnenkort

Opera in de media: week 36

2 september 2016 2 reacties

door

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 36 (3 – 9 september 2016) onder meer aandacht voor vocaal werk op het Festival Oude Muziek in Utrecht en voor de aantredend dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest Daniele Gatti.

Video

Daniele Gatti. (© Renske Vrolijk)

Daniele Gatti. (© Renske Vrolijk)

Gatti dirigeert Wagner
In de week dat Nederland officieel dirigent Daniele Gatti verwelkomt als de nieuwe chef van het Koninklijk Concertgebouworkest, is op Mezzo zijn werk te zien als operadirigent. Die Meistersinger von Nürnberg werd in 2013 op het festival van Salzburg opgevoerd onder regie van Stefan Herheim, met in de orkestbak de Wiener Philharmoniker. Solisten waren onder anderen Anna Gabler, Michael Volle en Roberto Saccà.
Mezzo: zaterdag 3 september om 20.30 u.

Mozart anno nu
Een muziekdocumentaire die bedoeld is om nieuw licht te werpen op Mozart, vanuit het perspectief van het moderne sterrendom: Mozart Superstar wil op een eigentijdse manier het belang van de componist analyseren.
Arte: zondag 4 september om 17.35 u.

Akademie in Wenen
Het Ensemble Pygmalion onder leiding van Raphaël Pichon met sopraan Sabine Devieilhe laten, meteen na de Mozart-documentaire, de sfeer herleven van de ‘Akademien’ die Mozart in Wenen organiseerde.
Arte: zondag 4 september om 18.25 u.

Eric Owens. (© Paul Sirochman)

Eric Owens. (© Paul Sirochman)

Gershwin-opera op Brava
Deze Amerikaanse productie van de opera Porgy and Bess van Gershwin werd geregisseerd door Francesca Zambello. John DeMain leidde het Porgy and Bess Ensemble. In de hoofdrollen ziet u Laquita Mitchell (Bess), Eric Owens (Porgy) en Chauncey Packer (Sportin’ Life).
Brava: maandag 5 september om 20.30 u.

Jaroussky zingt
Wie na het succes van countertenor Philippe Jaroussky in Utrecht van afgelopen week meer van de zanger wil horen en zien, kan op Mezzo terecht. Artaserse van Leonardo Vinci wordt uitgezonden in een uitvoering van enkele jaren geleden in de Opéra National de Lorraine. In de andere rollen zongen onder anderen Max Emanuel Cencic, Juan Sancho en Franco Fagioli. Concerto Köln werd geleid door Diego Fasolis.
Mezzo: dinsdag 6 september om 18.59 u.

Pavarotti herinnerd
Op 1 mei jongstleden vond in Monaco een groot hommageconcert plaats voor tenor Luciano Pavarotti. In de Salle des étoiles van de Sporting-Club de Monte-Carlo traden bekende namen op als Andrea Bocelli, Joseph Calleja, Olga Peretyatko en Anita Hartig. Yvan Cassar was dirigent.
Website van culturebox: vrijdag 9 september om 20.55 u.

Audio

Charpentier in Venetië
Op de zaterdagavond, waar binnenkort weer opera gaat klinken in NTR Opera Live, is deze zaterdag ook vocale muziek te horen. Componist Marc-Antoine Charpentier was weliswaar Fransman, maar dankzij een reis naar Italië – waarvan de invloeden in zijn muziek te horen zijn – is er toch werk van hem geprogrammeerd op het Festival Oude Muziek in Utrecht. Het Ensemble Correspondances onder leiding van Sébastien Daucé, met zangers in alle stemvakken, brengt werk van Charpentier, Cazzati en Cavalli. Er is een webcast van de uitvoering te zien op radio4.nl/live.
NPO Radio 4: zaterdag 3 september om 20.00 u.

Rachmaninov vocaal
De liederen die bas Mikhail Petrenko afgelopen jaar zong tijdens het Gergiev Festival in Rotterdam zijn nog eens te horen in het Avondconcert. Hij werd begeleid door Marina Mishuk op piano in werk van de festivalcomponist van 2015, Sergej Rachmaninov.
NPO Radio 4: dinsdag 6 september om 20.00 u.

Prokofjev in de Doelen
Een uitvoering op het Gergiev Festival van dit jaar, in de Doelen in Rotterdam, is live te horen in het MAX Avondconcert. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Valery Gergiev voeren werk uit van Prokofjev. Solisten: mezzosopraan Yulia Matochkina en bariton Roman Burdenko.
NPO Radio 4: donderdag 8 september om 20.00 u.

Daniela Barcellona. (© Studio Amati Bacciardi Pesaro)

Daniela Barcellona. (© Studio Amati Bacciardi Pesaro)

Rossini in de Proms
De opera Semiramide van Rossini wordt dit weekend concertant uitgevoerd tijdens de BBC Proms. In de belangrijkste rollen hoort u Albina Shagimuratova, Daniela Barcellona en Mirco Palazzi. Het Orchestra of the Age of Enlightenment en het Opera Rara Chorus staan onder leiding van Sir Mark Elder.
BBC radio 3: zondag 4 september om 20.00 u.

Weektip

Daniele Gatti treedt aan
De Italiaan Daniele Gatti is de nieuwe chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij is op zondag uitgebreid te zien op NPO 2, met om 15.30 uur een kort interview met Hans van den Boom van Radio 4 en tien minuten later een opname van de vierde van Mahler met het Concertgebouworkest. Om 19.15 uur volgt een documentaire die Carmen Cobos maakte van de dirigent. Hij is te zien in zijn geboortestad Milaan en in Amsterdam, waar hij repeteert met zijn orkest.
NPO2: zondag 4 september vanaf 15.30 u.

2 reacties »

  • paul zei:

    Kleine correctie. Gatti heeft nooit de vierde symfonie van Mahler bij het KCO gedirigeerd. Zondag wordt een opname van de vijfde symfonie uitgezonden!

  • Gertjan Gubbi zei:

    mezzo TV zendt het inauguratie-concert van Daniele Gatti met het Koninklijk Concertgebouworkest 9 september a.s. live uit!

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.