BinnenkortNieuws

ROH vervolgt bioscoopseizoen met Così

Terwijl de seizoensopener Norma nog vers in het geheugen staat, brengt het Royal Opera House op maandag 17 oktober alweer de volgende bioscoopproductie: Così fan tutte van Mozart. Jan Philipp Gloger, bekend van Der Rosenkavalier bij De Nationale Opera, ensceneert de nieuwe productie.

Promobeeld van Così fan tutte bij het Royal Opera House.
Promobeeld van Così fan tutte bij het Royal Opera House.

Così fan tutte is één van de drie opera’s die Mozart samen met de bekende librettist Lorenzo Da Ponte creëerde. Het werk ging in 1790 in Wenen in première, maar kende een moeizame uitvoeringsgeschiedenis. Door het pikante onderwerp (vreemdgaan/partnerruil) kwam het stuk vaak niet door de censuur of moest het worden aangepast. Geen Mozart-opera is zo vaak bewerkt als Così fan tutte.

Het verhaal van de opera gaat over de stelletjes Ferrando/Dorabella en Guglielmo/Fiordiligi. Hun enigszins cynische vriend Don Alfonso twijfelt hardop aan de trouw van de twee dames en daagt Ferrando en Guglielmo uit tot een weddenschap: ze moeten zich vermommen en proberen de geliefde van de ander te verleiden. De partnerruil begint speels, maar loopt vervolgens uit de hand.

Così is een echte ensembleopera. Niet aria’s, maar duetten, terzetten en kwartetten domineren de muziek. Dat vraagt om een goed op elkaar ingespeelde cast. Het Royal Opera House laat die taak over aan een groep jonge zangers.

Voor de rollen van de zusjes Dorabella en Fiordiligi heeft de Royal Opera twee jonge zangeressen uit de Verenigde Staten geëngageerd: mezzosopraan Angela Brower uit Arizona en sopraan Corinne Winters uit Maryland. Tegenover hen staan Daniel Behle als Ferrando en Alessio Arduini als Guglielmo. Verder is Johannes Martin Kränzle Don Alfonso en zingt Sabina Puértolas de rol van Despina. Het koor en orkest van het Royal Opera House staan onder leiding van Semyon Bychkov.

Così fan tutte is in vijftig Nederlandse bioscopen te zien. Zie voor een overzicht de Nederlandse website van het Royal Opera House.

Hieronder de trailer van de productie:

Vorig artikel

La douce France in een innemend recital

Volgend artikel

Discografie: Manon Lescaut

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.