BinnenkortNieuws

Matinee brengt Prokofjevs Semjon Kotko

De opera Semjon Kotko van Sergej Prokofjev is zelden te horen. De NTR ZaterdagMatinee zet het werk op 26 november op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam, met een vrijwel volledige Russische cast.

Vladimir Jurowski. (© Chris Christodoulou)
Vladimir Jurowski. (© Chris Christodoulou)

Semjon Kotko is een socialistisch-realistische opera uit 1939, gebaseerd op de novelle Ik ben de zoon van werkvolk van Valentin Katajev. Het verhaal speelt zich af in Oekraïne, rond 1918, tegen de achtergrond van de strijd tussen het bolsjewistische Rode Leger en de reactionaire Oekraïense nationalisten. Semjon Kotko is een jonge held aan de kant van de nieuwe sovjetmacht, maar is tegelijkertijd verliefd op de dochter van zijn vijand.

“Als altijd combineert Prokofjev striemende orkestrale delen met scènes die sterk gebaseerd zijn op het spraakritme van de Russische taal – een vrijwel volledige Russische cast is daarom geen overbodige luxe”, stelt de ZaterdagMatinee. Voor de titelrol heeft de concertserie tenor Oleg Dolgov geëngageerd. Kotko’s moeder wordt vertolkt door alt Alexandra Durseneva en zijn zus door mezzosopraan Alexandra Kadurina. Sopraan Lyubov Petrova zingt Semjons geliefde Sofja, dochter van Tkatsjenko (bas Maxim Mikhailov). Daarnaast zijn er nog tal van rollen.

Op de bok staat Vladimir Jurowski. Hij leidde eerder Die Frau ohne Schatten in de Matinee. Onder zijn hoede treden het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Vlaams Radio Koor aan. De koren zijn ingestudeerd door Klaas Stok.

Gezien de omvang van Semjon Kotko begint de Matinee vroeger, om 12.30 uur. Er zijn twee pauzes. De uitvoering wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Hieronder de finale van Semjon Kotko in een uitvoering bij het Mariinsky Theater onder Valery Gergiev:

Vorig artikel

Meeslepende Macbeth in Aken

Volgend artikel

Het Coco Collectief gaat op Winterreise

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.