BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Opera Vlaanderen herneemt Agrippina

Opera Vlaanderen herneemt van 23 maart tot en met 4 april Händels Agrippina. In seizoen 2012/2013 was de productie van Mariame Clément alleen in Gent te zien, nu zijn er enkel voorstellingen in Antwerpen.

Productiebeeld van Agrippina.
Productiebeeld van Agrippina.

Mariame Clément heeft een “eigenzinnige en spitse kijk op opera”, vindt Opera Vlaanderen. Samen met ontwerpster Julia Hansen verplaatst ze Agrippina van het antieke Rome naar de set van een soap in de jaren tachtig. Daar spelen Agrippina, Nerone, Poppea, Claudio en Ottone hun spel om de macht. Agrippina toont zich daarbij een door- en doorslechte vrouw, die beveelt, manipuleert en controleert. Een “überbitch”, in de woorden van het Vlaamse gezelschap.

De titelrol in Händels opera wordt vertolkt door de Zweedse mezzosopraan Ann Hallenberg. Ze is voor de vierde keer te gast bij Opera Vlaanderen. Tijdens de premièrereeks van Agrippina in 2012/2013 zong ze ook de hoofdrol.

Naast Hallenberg zijn onder anderen sopraan Dilyara idrisova (Pooppea), mezzosopraan Reneta Pokupić (Nerone), bas Balint Szabó (Claudio), countertenor Tim mead (Ottone) en countertenor Jake Arditti (Narciso) te horen. De cast en het Symfonisch Orkest Opera Vlaanderen staan onder leiding van barokspecialist Stefano Montanari, die debuteert in Antwerpen.

De voorstelling op 28 maart wordt voorzien van audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking, een primeur in België. Het gaat om een proefproject in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en de Vereniging voor Blinden en Slechtzienden.

Agrippina is van 23 maart tot en met 4 april zes keer te zien. Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Hieronder een korte trailer van de productie:

https://vimeo.com/206030766

Vorig artikel

Ruiten zingt Het Sluwe Vosje bij de Munt

Volgend artikel

Discografie: Wozzeck

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.