BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Ruiten zingt Het Sluwe Vosje bij de Munt

De Munt in Brussel brengt vanaf 17 maart Het Sluwe Vosje van Leoš Janáček. De Belgische kunstenaar-regisseur Christophe Coppens ensceneert de opera, sopraan Lenneke Ruiten zingt de hoofdrol.

Lenneke Ruiten zingt de hoofdrol van het vosje. (© Victor Thomas)
Lenneke Ruiten zingt de hoofdrol van het vosje. (© Victor Thomas)

Leoš Janáček schreef Het Sluwe Vosje toen hij al de 70 naderde. Hij baseerde de opera op een beeldverhaal over het lief en leed van het vosje Bystroushka, dat in 1920 in een krant was verschenen.

In Brussel voegt Christophe Coppens een “duister laagje” toe aan de opera, aldus de Munt. Het operahuis omschrijft het concept als volgt: “In de beklemmende omgeving van niet altijd onzelfzuchtige volwassenen groeit de knappe, eigengereide en vrijheidslievende Foxie op te midden van een groep jongeren die hun eigen grenzen willen aftasten. Ze leert de duistere kanten van het leven kennen en ondergaat meerdere traumatische ervaringen voor ze de ware liefde ontdekt. Haar geluk duurt echter niet lang, want ze wordt getroffen door een verdwaalde kogel uit het wapen van een zonderling. Maar ook zonder haar gaat het leven verder en blijft de geschiedenis zich herhalen…”

Coppens werkt samen met Antonello Manacorda, die vorig seizoen ook te gast was bij de Munt en garant staat voor een “frisse en energieke lezing van deze uiterst lyrische partituur”, belooft het operahuis.

De Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten zingt de rol van het vosje Bystroushka. Andrew Schroeder is de boswachter, Sara Fulgoni zingt zijn vrouw, John Graham-Hall is de schoolmeester en Yves Saelens is de waard. Alexander Vassiliev is de pastoor Farár en Vincent Le Texier zingt de stroper Harasta.

Het Sluwe Vosje gaat op 17 maart in première en is tot en met 2 april 2017 te zien in het Muntpaleis. De voorstelling van 30 maart is live te zien op ArteConcert. Daarnaast biedt de Munt zelf van 12 april tot en met 2 mei een stream van de voorstelling aan op zijn website.

Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Vorig artikel

Jaroussky vertelt het verhaal van Orpheus

Volgend artikel

Opera Vlaanderen herneemt Agrippina

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Stefan Caprasse
    15 maart 2017 at 17:38

    Zal mij zeer benieuwen!