BinnenkortNieuws

ZaterdagMatinee brengt Falvetti’s Nabucco

De barokopera Il dialogo del Nabucco van Michelangelo Falvetti was nog nooit in Nederland te horen. Cappella Mediterranea en het Choeur de Chambre de Namur brengen daar in de NTR ZaterdagMatinee van 29 april in het Amsterdamse Concertgebouw verandering in.

Maestro Leonardo García Alarcón. (© Cappella Mediterranea)
Maestro Leonardo García Alarcón. (© Cappella Mediterranea)

Dirigent Leonardo García Alarcón bracht in 2015 het oratorium Il diluvio universale van Michelangelo Falvetti (1642-1692) in de ZaterdagMatinee. Hij vervolgt zijn herontdekking van Falvetti’s repertoire met Il dialogo del Nabucco, een opera over een verhaal dat in operakringen alleen bekend zal zijn van Giuseppe Verdi’s eerste succesopera Nabucco.

Falvetti zette het Bijbelse verhaal over de grote heerser Nebukadnezar, vijand van het volk Israël, bijna tweehonderd jaar eerder dan Verdi op muziek, voor de kathedraal van Messina. De Matinee omschrijft het werk als een mix van oratorium en opera. “De luisteraars van toen hoorden het als een gebaar van verzet tegen de bezetting van Sicilië door Spanje”, stelt de Matinee. “Met rijke, afwisselende en expressieve muziek schildert Falvetti de rivier de Eufraat, met aan de oever het wenende en verlaten volk der Israëlieten.”

De hoofdrol van Nabucco wordt gezongen door tenor Fernando Guimarães. Andere rollen zijn er voor bas Alejandro Meerapfel (Daniele), countertenor Owen Willets (Arioco), bas Matteo Bellotto (Eufrate), sopraan Marina Monzòn (Azaria/Idolatria), sopraan Caroline Weynants (Anania), sopraan Lucía Martín Cartón (Misaele) en sopraan Capucine Keller (Superbia).

De uitvoering van Il dialogo del Nabucco begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Op YouTube is een eerdere uitvoering van Falvetti’s werk door Cappella Mediterranea te zien:

Vorig artikel

Sophie de Lint nieuwe directeur DNO

Volgend artikel

Lemieux zegt Sì, Sì, Sì, Sì! tegen Rossini

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. Sue
  30 april 2017 at 07:56

  Dank je maestro Alarcón (*_*)
  Het was een feest deze bijzonder mooi stuk in het echt mee te maken want tot nu toe heb ik alleen met YouTube en een CD moeten doen!
  Dat het Amsterdamse Concertgebouw is ook zo mooi met fantastische acoustic is dan een ‘added extra’ wat mijn middag gisteren compleet maakten.
  Nogmaals mijn dank aan iedereen voor een ’top’ uitvoering – mijn musicale ziel is helemaal bijgeladen!!

 2. Rudolph Duppen
  30 april 2017 at 10:37

  Inderdaad Sue, een prachtige middag.De muziek van Falvetti is buitengewoon afwisselend en verveelt geen moment.De uitvoerenden waren zeer goed op elkaar ingespeeld. Maestro Alarcón had met veel gevoel en smaak het instrumentarium gekozen en heeft daardoor veel bijgedragen tot het succes van de uitvoering.

  Misschien kan in de Zaterdag Matinee in de komende jaren Britten’s The Fiery Furnace een keer worden uitgevoerd om te laten horen hoe een componist uit de twintigste eeuw het verhaal muzikaal gestalte geeft.