AchtergrondBinnenkort

Lied Festival Zeist beleeft tweede editie

Schubert en zijn voorgangers. Daar draait de tweede editie van het Internationaal Lied Festival Zeist (16 t/m 21 mei) om. De programmering van artistiek leider Robert Holl telt elf concerten, een uitgebreide mastercourse, workshops en lezingen.

De Broederkerk in Zeist biedt voor de tweede maal plaats aan het Internationaal Lied Festival.
De Broederkerk in Zeist biedt voor de tweede maal plaats aan het Internationaal Lied Festival.

In mei 2016 werd het Internationaal Lied Festival Zeist gedoopt. De eerste editie omvatte tien concerten en draaide geheel om Franz Schubert, de componist bij uitstek om een nieuw festival rond de liedkunst mee te openen, aldus Robert Holl vorig jaar in een interview met Place de l’Opera.

Ook in de tweede aflevering komt Schubert uitgebreid aan bod. Zo zingt Holl zelf de cyclus Winterreise. Daarnaast krijgen echter ook Schuberts voorgangers Haydn, Mozart en Beethoven ruim aandacht.

Festivallocatie is de Evangelische Broederkerk in Zeist. Daar verzorgen sopraan Lenneke Ruiten, pianist Thom Janssen en klarinettist Arjan Woudenberg op dinsdag 16 mei het openingsrecital. Ze brengen liederen van Haydn, Mozart en Schubert.

Robert Holl komt de volgende dag aan bod in een programma rond liedteksten van Gellert en Novalis. Naast Holl treedt een ‘Weens ensemble’ aan, bestaande uit drie zangers, een organist en een pianist.

De dagen daarna zijn er recitals van verschillende bekende duo’s: Henk Neven en Hans Eijsackers op 18 mei, James Gilchrist en Sholto Kynoch op 19 mei, Felicity Lott en Graham Johnson op 20 mei en op de slotdag 21 mei weer Robert Holl met Graham Johnson.

Er zijn twee recitals waarin prijswinnaars van concoursen aan bod komen. Op 20 mei presenteren mezzosopraan Adèle Charvet en pianist Florian Caroubi zich, winnaars van het Internationaal Vocalisten Concours 2016, naast bariton Raoul Steffani en pianist Daan Boertien, laureaten van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2016. Op 21 mei is het de beurt aan tenor Angelo Pollak en pianist Fiona Pollak, finalisten en winnaars op verschillende concoursen, en sopraan Karola Pavone en pianist Boris Radulovic, deelnemers aan de International Mastercourse 2016.

Op 20 mei buigt Holl zich over alle vier de componisten die centraal staan op het festival. Hij brengt daarvoor een flinke groep Nederlandse liedzangers mee: sopraan Ellen Valkenburg, mezzosopraan Rosanne van Sandwijk, tenor Peter Gijsbertsen, tenor Jan Willem Schaafsma en bariton Henk Neven. Maurice Lammerts van Bueren begeleidt op de piano. Op het programma staan duetten, terzetten en kwartetten, met als finale het zesstemmige ‘Glaube, Hoffnung und Liebe’ van Schubert.

Ter afwisseling van alle liederen is er op zondagmiddag 21 mei een koorconcert onder leiding van Gerard Beemster. Het Cugnon Consort begeleidt en sopraan Caroline Jestaedt soleert. Op het programma koorwerken van Mozart en Schubert.

Naast de concerten verzorgen de meesters Elly Ameling, Robert Holl en Hans Eijsackers een meerdaagse mastercourse, openbaar voor het publiek. De zes deelnemende liedduo’s geven op 19 mei een slotconcert.

Zie voor meer informatie over de concerten en de randprogrammering met workshops en lezingen de website van het Internationaal Lied Festival Zeist.

Vorig artikel

Discografie: Rigoletto

Volgend artikel

Operadagen 2017: Fortress Europe

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.