Binnenkort

Lageveen en Witte regisseren de Barbier

Opera Zuid brengt op 20 mei een nieuwe productie van Il barbiere di Siviglia in première, geregisseerd door het theaterduo Geert Lageveen en Leopold Witte. De voorstelling is tot begin juli in een groot aantal theaters in het land te zien.

Il barbiere di Siviglia - Opera Zuid Geert Lageveen en Leopold Witte ensceneerden eerder Bizets populaire opera Carmen voor Opera Zuid. Nu buigt het duo zich over Rossini’s bekendste opera: Il barbiere di Siviglia. Ze plaatsen het verhaal in een “hedendaags kuuroord, waar welgestelde, verveelde mensen hun tijd doden met spelletjes en verwoede versierpogingen”, aldus Opera Zuid. “Centraal staat de decadente bovenlaag van onze samenleving, die wanhopig op zoek is naar spanning en sensatie in haar comfortabele maar eenzijdige bestaan.”

Lageveen en Witte, verbonden aan muziektheatergezelschap Orkater, vinden het een voorrecht om Rossini’s klassieker te ensceneren, zeggen ze. “Met zijn geraffineerde intrige, zijn uitgesproken personages en natuurlijk de heerlijke, virtuoze muziek van Rossini. Met veel plezier hebben wij ons de afgelopen tijd beziggehouden met het voyeurisme van Bartolo, de intriges van Figaro, de listen van Rosina en de lust van de graaf. We hopen natuurlijk dat iedereen dit plezier met ons deelt.”

Il barbiere di Siviglia draait om graaf Almaviva en de jonge, mooie Rosina. Ze zijn stapelverliefd op elkaar, maar Rosina’s voogd, de veel oudere dokter Bartolo, gooit voortdurend roet in het eten, omdat hij van zins is Rosina zelf te huwen. De sluwe barbier Figaro wordt ingeschakeld om te helpen, maar het loopt niet volgens plan.

De tournee van Il barbiere di Siviglia wordt muzikaal geleid door Per-Otto Johansson. Hij staat voor de philharmonie zuidnederland, het Theaterkoor Opera Zuid en een cast met onder anderen Juraj Holly als Il conte d’Almaviva, Stefan Stoll als Bartolo, Madieke Marjon als Rosina en Luthando Qave als Figaro.

De productie gaat op 20 mei in première in het Parktheater in Eindhoven en toert vervolgens door het land. Ter afsluiting is er een semiscenische voorstelling in het Concertgebouw in Amsterdam op 4 juli.

Zie voor meer informatie de website van Opera Zuid.

Vorig artikel

Rizzi leidt ijzersterke Rigoletto bij DNO

Volgend artikel

Operadagen 2017: Het Kanaal

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.