AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Stuart, Elīna en Eric

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 89.

STYX in Fort Rijnauwen
Bij Holland Opera wordt al gewerkt aan de nieuwe zomerproductie STYX, “een gitzwart verhaal waarin het echter niet aan humor ontbreekt”.

Wigmore Hall voor iedereen
“Dementia should not stop people from continuing to pursue the activities and interests they have enjoyed”, meent John Gilhooly. De directeur van Wigmore Hall in Londen werkt mee aan het initiatief om van zijn concertzaal een dementievriendelijke locatie te maken.

Songfestival echt iets voor tenoren?
De Britse tenor Stuart Skelton, eerder dit seizoen in New York op het podium als Tristan, vond het niks, maar keek wel. Op Twitter bleek dat ook de operawereld het Eurovisie Songfestival scherp in de gaten houdt.

De muziek werd niet gewaardeerd, maar de overwinningstoespraak voldeed.

Ook tenor Benjamin Hulett moest wel kijken.

Misschien wel de meest muzikale onder de televoters, de Spaanse dirigent Pablo Heras-Casado, had goed gezien dat Portugal kon winnen, maar uitte ook waardering voor de Nederlandse inzending.

Elīna is de mannen zat
Mezzosopranen vinden hun emplooi voor een deel in ‘Hosenrollen’ waarin de zangeres een man speelt. Dit weekend nam Elīna Garanča met haar laatste Octavian in New York afscheid van dat deel van haar repertoire. Haar collega Tara Erraught vindt het tegendeel, die zingt graag met een broek aan.

Wenders doet Bizet
Wim Wenders is maker van legendarische films als Paris, Texas en Der Himmel über Berlin. Hij regisseert ook opera, zoals nu in Berlijn De Parelvissers van Bizet.

Sopraan Olga Peretyatko kent het verleden van haar regisseur.

Castellucci in München
Romeo Castellucci regisseert voor de Bayerische Staatsoper Tannhäuser van Wagner. Hij legt de symbolen uit de opera uit. Binnenkort is zijn voorstelling Democracy in America te zien tijdens het Holland Festival.

Spannend
Veelbelovend nieuws uit New York. Porgy and Bess komt terug, met Eric Owens. En er zijn ook plannen voor een nieuwe Ring des Nibelungen bij de Metropolitan Opera.

Papier hier
Twitter lijkt gemaakt voor de Engelse taal. Dit is een voorbeeld.

Haat en nijd
Sommigen mogen er graag over klagen, maar er werken ook veel aardige, attente mensen in de operawereld.

Garsington in opbouw
Komende zomer wordt het paviljoen van Garsington Opera weer volop gebruikt. Quirijn de Lang staat er deze zomer in de rol van Selim in Il turco in Italia. Het huidige paviljoen werd in 2011 gebouwd.

Spot aan
Iedere avond naar de opera, zonder veel van de muziek te horen, dat is het lot van de volgspotter. Bij de Metropolitan Opera in New York zit een belangrijk deel van de vormgeving in een geluidsarme cabine.

Rigoletto overdonderd
Luca Salsi kreeg een donderend applaus bij de première van Rigoletto, afgelopen week in Amsterdam.

Plaatje
Mezzosopraan Zofia Hanna gaat deze zomer naar Moskou voor de 36e International Hans Gabor Belvedere Singing Competition.

Prompt
Nog een verborgen beroep in de opera: de souffleur.

Vorig artikel

Operadagen: kameropera over de Érards

Volgend artikel

Veerle Sanders wil opera laten leven

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.