BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Opera Vlaanderen brengt sprookje Sadko

Opera Vlaanderen brengt vanaf 20 juni een productie van de zelden uitgevoerde sprookjesopera Sadko van Rimski-Korsakov. De Amerikaanse regisseur Daniel Kramer verzorgt de regie. Er zijn zes voorstellingen in Gent.

Affichebeeld van Sadko. (© Koen van den Broek)

Met Sadko vervolgt Opera Vlaanderen zijn reeks Russische meesterwerken en besluit het gezelschap zijn seizoen 2016/2017.

Sadko is in feite een sprookje over het ontstaan van de rivier de Volchov, en de voorspoed die de handelsstad Novgorod daarmee ten deel valt. Centraal staat de arme muzikant Sadko, die na een ontmoeting met Neptunus’ dochter Volchova een immense rijkdom vergaart en uiteindelijk in het zeerijk van Neptunus de hand van Volchova wint, die vervolgens transformeert tot de rivier de Volchov.

De productie belooft geen “folkloristisch sprookje” te worden. In handen van regisseur Daniel Kramer, in 2012 verantwoordelijk voor Carmen bij Opera Vlaanderen, wordt Sadko “een verhaal over visionair kunstenaarschap, de vrees voor maatschappelijke openheid en xenofobie”. Daarbij plaatst Kramer “de mannenwereld tegenover die van de vrouwen”.

Voormalig chef-dirigent Dimitri Jurowski keert terug naar Vlaanderen om de productie te leiden. Hij werkt met een cast met onder anderen tenor Zurab Zurabishvili in de rol van Sadko, bas Anatoli Kotscherga als Neptunus en sopraan Betsy Horne als Volchova.

Sadko gaat op 20 juni in première en is tot en met 2 juli in de Opera Gent te zien. Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Vorig artikel

Goerne zingt aangrijpende Kindertotenlieder

Volgend artikel

DNO revancheert zich met nieuwe Salome

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.