Binnenkort

Opera in de media: week 36

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 35 (2 – 8 september) aandacht voor het 150 Psalms-project tijdens het Festival Oude Muziek en voor Tosca van Puccini door regisseur Calixto Bieito en dirigent Karl-Heinz Steffens.

Video

Luciano Pavarotti in St. Petersburg. (© www.kremlin.ru)

Pavarotti herdacht
Op 6 september wordt herdacht dat tenor Luciano Pavarotti tien jaar geleden overleed. Arte brengt twee documentaires waarin collega’s, vrienden en musici als Sting, Plácido Domingo en Ruggero Raimondi over zijn leven en werk spreken. De tenor is zelf te horen in fragmenten uit zijn concerten.
Arte: zondag 3 september vanaf 17.15 u.

Tosca in Oslo
Het operaseizoen begint dit weekend ook weer op The Opera Platform, de gezamenlijke internetzender van de Europese operahuizen. Vanuit Oslo komt Tosca van Puccini. Regisseur Calixto Bieito maakte een enscenering, Karl-Heinz Steffens leidt het orkest van de Noorse Opera. In de cast Svetlana Aksenova als Tosca, Daniel Johansson als Cavaradossi en Claudio Sgura als Scarpia. Thorbjørn Gulbrandsøy, die in het verleden bij de Nederlandse Reisopera zong, zingt de rol van Spoletta.
The Opera Platform: zondag 3 september om 19.45 u.

Gurre-Lieder in de Proms
De uitvoering van de Gurre-Lieder van Schönberg op 19 augustus tijdens de BBC Proms is nu op tv te zien. Althans, voor wie BBC 4 in het zenderpakket heeft. Het London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Simon Rattle begeleidde solisten als Eva-Maria Westbroek en Simon O’Neill als de geliefden Tove and Waldemar.
BBC 4: zondag 3 september om 21.00 u.

René Pape. (© Mathias Bothor)

Stabat Mater in Praag
Ter gelegenheid van zijn tienjarige bestaan heeft het Dvořák Festival Praag bekende zangers geëngageerd voor een uitvoering van Dvořáks Stabat Mater. De Prague Philharmonia onder leiding van Emmanuele Villaume begeleidt Kristine Opolais, Jana Kurucová, Piotr Beczala en René Pape. Het online tv-kanaal Arte Concert brengt een livestream.
Arte Concert: donderdag 7 september om 20.00 u.

Audio

Psalmen in de Matinee
De NTR ZaterdagMatinee komt bij uitzondering niet uit Amsterdam, maar uit Utrecht. In een uitzending die gewijd is aan het 150 Psalms-project van het Nederlands Kamerkoor hoort u opnamen van concerten in TivoliVredenburg tijdens het Festival Oude Muziek.
NPO Radio 4: zaterdag 2 september om 14.00 u.

Hongaars bij Ernst Daniël
In zijn wekelijkse operaprogramma geeft Ernst Daniël Smid een portret van Erzsébet Házy, een Hongaarse sopraan die onder meer met de rol van Manon Lescaut in de opera van Puccini indruk maakte. In het tweede deel klinkt muziek uit de operette Gräfin Mariza van Emmerich Kálmán. Ook die heeft een Hongaarse tint.
NPO Radio 4: zondag 3 september om 18.00 u.

Weektip

Rigoletto gratis op Medici.tv
De online tv-zender Medici.tv biedt met een compleet betaald abonnement een schat aan producties uit de archieven. Maar dat kost wel een kleine 15 euro per maand, meer dan het wereldwijd gehanteerde tientje voor online abonnementen. Maar met alleen een gratis account dat u even aanmaakt, zijn sommige producties zonder kosten te zien. Bijvoorbeeld Rigoletto, met Nadine Sierra als Gilda, Leo Nucci als Rigoletto en Celso Albelo als Il Ducca di Mantova. Het gaat om een opname van afgelopen zomer uit de arena van Orange. Charles Roubaud deed de regie, Alain Guingal leidde het Orchestre philharmonique de Radio France. Desgewenst kunt u meelezen met ondertitels in het Engels.

Vorig artikel

Marco Beasley opent seizoen 't Huis te Poort

Volgend artikel

Alessandro Corbelli: geboren voor komedie

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.