BinnenkortNieuws

Haitink leidt Mahler- en Wagner-liederen

Bernard Haitink en het Chamber Orchestra of Europe zijn op 15 en 17 november te gast in het Concertgebouw in Amsterdam. In het eerste concert brengen ze onder meer liederen uit Des Knaben Wunderhorn, in het tweede onder meer Wagners Wesendonck-Lieder, met Eva-Maria Westbroek als soliste.

Bernard Haitink. (© Marco Borggreve)

Des Knaben Wunderhorn is een verzameling anonieme Duitse volksliedteksten. Verschillende componisten gingen ermee aan de slag. Mendelssohn, Schumann, Brahms en ook Gustav Mahler. Al in zijn Lieder eines fahrenden Gesellen en zijn Lieder und Gesänge gebruikte Mahler de bundel en vanaf 1892 werkte hij aan een nieuwe reeks Wunderhorn-liederen.

Het Chamber Orchestra of Europe brengt op 15 november de twaalf liederen van die latere reeks. Sopraan Anna Lucia Richter en bariton Hanno Müller-Brachmann zingen de solopartijen. Vorig seizoen zong Richter ook lied in het Concertgebouw, toen onder pianobegeleiding in de Kleine Zaal. Müller-Brachmann is een gerenommeerde Duitse opera- en concertzanger (en professor in Karlsruhe), die dit seizoen nog een keer terugkeert in het Concertgebouw met Brahms’ Deutsches Requiem, ook onder leiding van Bernard Haitink.

De liederen van Mahler worden gecombineerd met de 36ste symfonie van Mozart, “een flonkerend en statig werk vol avontuurlijke momentjes voor strijkers, blazers én slagwerk”, aldus het Concertgebouw.

In het concert op 17 november combineert het Chamber Orchestra of Europe de symfonieën 35 en 38 van Mozart met de Wesendonck-Lieder van Richard Wagner. De cyclus op gedichten van Mathilde Wesendonck, Wagners verboden liefde, tonen een “introverte Wagner”, aldus Haitink.

De vijf liederen worden gezongen door Eva-Maria Westbroek, de meeste succesvolle Nederlandse operazanger van dit moment. Het is één van de vele optredens die Westbroek dit seizoen als artist in residence in het Concertgebouw geeft.

Zie voor meer informatie over beide concerten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Massimo Cavalletti is klaar voor hoofdrollen

Volgend artikel

Sprookjesachtige kerstopera in Essen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.