Binnenkort

Opera in de media: week 4 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 4 (20 – 26 januari 2018) aandacht voor de muziek van Leonard Bernstein, Die Walküre live uit München en een bijna solo-optreden van het Groot Omroepkoor.

Video

Luca Pisaroni. (© Marco Borggreve)

Don Giovanni in Wenen
De kostuums zijn van Yan Tax, de regisseur is Jean-Louis Martinoty en Sascha Goetzel staat voor het orkest bij Don Giovanni uit de Wiener Staatsoper. Luca Pisaroni zingt als Leporello een thuiswedstrijd, andere rollen worden gezongen door onder anderen Ludovic Tézier (Don Giovanni) en Ekaterina Siurina (Donna Anna). De stream is te vinden op het betaalkanaal van de Staatsoper.
StaatsoperLive: zaterdag 20 januari om 19.00 u.

Bernstein bij Witteman
Podium Witteman besteedt aandacht aan de masterclass die sopraan Roberta Alexander geeft tijdens de komende IVC-cursusweek. Die staat helemaal in het teken van de muziek van Leonard Bernstein. De sopraan, die Bernstein persoonlijk heeft gekend, zal ingaan op de rol die hij als componist en dirigent nog altijd speelt in het internationale muziekleven. Twee jonge zangers zingen fragmenten uit West Side Story.
NPO 2: zondag 21 januari om 18.05 u.

Carmen in documentaire
De discussie over een alternatief einde van de opera Carmen werd recent gevoerd naar aanleiding van een enscenering in Florence. Van vorig jaar dateert de documentaire Mythos Carmen, die de figuur van de beroemde opera van Bizet onderzoekt. Onder anderen Elīna Garanča, Roberto Alagna en Plácido Domingo komen aan het woord.
Arte: zondag 21 januari om 23.00 u.

Lenneke Ruiten als Giunia in Lucio Silla bij de Munt. (© B. Uhlig)

Lucio in de Munt
Voor wie het eerder gemist heeft, zendt Arte de opname van de opera Lucio Silla nog eens uit. De enscenering bij de Munt in Brussel werd gemaakt door Tobias Kratzer. In de hoofdrollen zongen Lenneke Ruiten, Ilse Eerens en Carlo Allemano. Dirigent Antonello Manacorda stond voor het orkest van de Munt.
Arte: zondag 21 januari om 23.45 u.

Wagner in München
Live en gratis vanuit de Bayerische Staatsoper wordt maandag een livestream aangeboden van Die Walküre, het tweede deel van Der Ring des Nibelungen. Onder leiding van dirigent Kirill Petrenko en in een regie van Andreas Kriegenburg zingen onder anderen Simon O’Neill, Anja Kampe en Nina Stemme. De opname is later terug te zien op dezelfde website.
StaatsoperTV: maandag 22 januari om 17.00 u.

Turandot in Turijn
Gianandrea Noseda staat voor het orkest in de uitvoering van Turandot door het Teatro Regio Torino. De rol van Turandot wordt gezongen door Rebeka Lokar, Jorge de León is Calaf en Liù wordt gezongen door Erika Grimaldi. Enscenering, licht, decor en kostuums waren in handen van Stefano Poda.
OperaVision: donderdag 25 januari om 19.00 u.

Tell in Duitsland
De opera Guillaume Tell van Rossini is recent toegevoegd aan de collectie van Arte Concert. De opvoering door het Staatstheater Saarbrücken werd geregisseerd door Roland Schab en stond onder muzikale leiding van Sébastien Rouland. Enkele van de zangers waren Davide Damiani, Sungmin Song en Anieszka Hauzer.
Arte Concert: on demand.

Audio

Ailyn Pérez. (© Paul Mitchell)

Massenet in New York
Terwijl NTR Opera Live een week overslaat vanwege de finale van het Nederlands Vioolconcours, biedt BBC Radio uitkomst. Jules Massenets Thaïs wordt bij de Metropolitan Opera in New York uitgevoerd door sopraan Ailyn Pérez in de titelrol naast onder anderen Gerald Finley en Jean-François Borras. Het koor en orkest van de Met worden geleid door Emmanuel Villaume.
BBC Radio 3: zaterdag 20 januari om 19.30 u.

Vocaal op zondagochtend
Het Groot Omroepkoor staat, samen met het Koperensemble van het Radio Filharmonisch Orkest, in de spotlights tijdens het Zondagochtendconcert. Dirigent Marcus Creed leidt het koor in werk van onder anderen Bruckner, Penderecki en Mahler.
NPO Radio 4: zondag 21 januari om 11.00 u.

Middeleeuwse muziek
In het tweede deel van het Avondconcert hoort u een opname van een jaar geleden uit de Laurenskerk in Rotterdam. Daar zong het Trio Mediæval middeleeuwse carols, Noorse volksliederen en Italiaanse lofliederen.
NPO Radio 4: dinsdag 23 januari om 20.00 u.

Rossini op donderdag
Tijdens de afgelopen Bregenzer Festspiele werd Rossini’s opera Mosè in Egitto uitgevoerd door de Wiener Symfoniker onder leiding van Enrique Mazzola. In de belangrijkste rollen zongen Andrew Foster-Williams, Mandy Fredrich en Sunnyboy Dladla.
BBC Radio 3: donderdag 25 januari om 15.00 u.

Bernsteins Jeremiah
Het AVROTROS Vrijdagconcert bevat een onderdeel vocaal: de uit 1942 daterende eerste symfonie van Leonard Bernstein, Jeremiah. Mezzosopraan Sasha Cooke is de soliste bij het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart.
NPO Radio 4: vrijdag 26 januari om 20.00 u.

Weektip

Dame Janet spreekt
Voor wie het tijdens de afgelopen kerstperiode heeft moeten missen staat de opname van een gesprek met Dame Janet Baker nog online op de website van de BBC. De BBC-radio ontmoette de zangeres in haar “tweede thuis”, de Royal Academy of Music in Londen, en sprak met haar over haar loopbaan.

Vorig artikel

Il prigioniero sober en actueel verbeeld

Volgend artikel

DNO triomfeert met Tristan und Isolde

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.