BinnenkortBuitenland

Opera Vlaanderen brengt Debussy’s Pelléas

Opera Vlaanderen herdenkt Claude Debussy, die honderd jaar geleden overleed, met een productie van diens enige voltooide opera Pelléas et Mélisande. Het is voor het eerst dat alle afdelingen van het Vlaamse gezelschap samenwerken aan een operaproductie.

Sopraan Mari Eriksmoen zingt de rol van Mélisande. (© Sveinung Bjelland)

Voor Pelléas et Mélisande worden niet alleen het Koor en Orkest van Opera Vlaanderen ingezet, maar ook de dansers van Ballet Vlaanderen. Het artistieke team bestaat uit choreografen en video- en performancekunstenaars. De choreografen Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet hebben de regie.

Met de productie, een samenwerking met de operahuizen in Luxemburg, Straatsburg, Göteborg en Genève, draagt Opera Vlaanderen een steentje bij aan het Debussy-jaar. Het operahuis belooft een “indringende en persoonlijke nieuwe lezing van één van de meest mysterieuze en fascinerende opera’s uit de twintigste eeuw”.

Pelléas et Mélisande is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Maurice Maeterlinck. Prins Golaud vindt op een dag in een woud een geheimzinnige jonge vrouw, Mélisande. Hij neemt haar mee en huwt haar. In Golauds kasteel ontspint zich echter een “mystieke en bijna onaardse liefde tussen Mélisande en Golauds jongere halfbroer Pelléas”, aldus Opera Vlaanderen. “Voor de twee minnaars is het noodlot onafwendbaar.”

Debussy’s vijfakter wordt uitgevoerd onder muzikale leiding van Alejo Pérez. De rol van Mélisande wordt vertolkt door de Noorse sopraan Mari Eriksmoen, tegenover de Zuid-Afrikaanse bariton Jacques Imbrailo als Pelléas. De Britse bariton Leigh Melrose zingt Golaud, een rol die hij recent ook vertolkte tijdens de Ruhrtriennale.

Pelléas et Mélisande gaat op 2 februari in première in de Opera Antwerpen en is daar tot en met 13 februari te zien. Van 23 februari tot en met 4 maart zijn er zes voorstellingen in de Opera Gent.

Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Vorig artikel

De Tommaso wint Tenor Viñas-competitie

Volgend artikel

Great Scott van Heggie op cd uitgebracht

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.