Binnenkort

Opera in de media: week 12 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 12 (17 – 23 maart 2018) aandacht voor Elektra live uit New York en een livestream vanuit Berlijn van Tristan und Isolde met Daniel Barenboim voor het orkest van de Staatsoper.

Video

Aida in Zweden
Giuseppe Verdi’s Aida wordt opgevoerd door de Zweedse Koninklijke Opera. Dirigent is Pier Giorgio Morandi, Michael Cavanagh doet de regie. In de hoofdrollen: Lennart Forsén, Katarina Dalayman en Christina Nilsson.
OperaVision: zaterdag 17 maart om 15.00 u.

Anja Kampe. (© Alexander Vasiljev)

Tristan und Isolde met Barenboim
De foto’s tonen een zeer moderne vormgeving. Hoe de muziek klinkt, valt te horen tijdens de livestream door Culturebox van Tristan und Isolde. In de Berliner Staatsoper dirigeert Daniel Barenboim de productie van regisseur Dmitri Tcherniakov. Tristan wordt gezongen door Andreas Schager, Anja Kampe is Isolde en Stephen Milling vertolkt koning Marke. Er is Nederlandse inbreng door Linard Vrielink, een in Den Bosch geboren tenor die in Berlijn woont en bij de Staatsoper werkt. Hij zingt de rollen van de jonge zeeman en de herder.
Culturebox: zaterdag 18 maart om 16.00 u.

Eros in Polen
De Poolse Nationale Opera brengt Eros & Psyche, een werk van de Poolse componist Ludomir Różycki (1883-1953), die studeerde bij Humperdinck. De voornamelijk Poolse cast bestaat uit onder anderen Joanna Freszel, Wanda Franek en Anna Bernacka. Voor het orkest staat Grzegorz Nowak, Barbara Wysocka maakt de enscenering.
OperaVision: woensdag 21 maart om 19.00 u.

Blauwbaard in Berlijn
Voor de Komische Oper Berlin regisseert Stefan Herheim de komische opera Blaubart van Offenbach. De regisseur schreef met enkele anderen teksten bij de opera, die in het Duits wordt opgevoerd. Wolfgang Ablinger-Sperrhacke, binnenkort weer Klaus Narr in Gurre-Lieder in Amsterdam, zingt de hoofdrol. Naast hem staan onder anderen Peter Renz, Christiane Oertel en Vera-Lotte Böcker. Het orkest staat onder leiding van Clemens Flick.
OperaVision: vrijdag 23 maart om 19.30 u.

Wedstrijd in Glyndebourne
Medici.tv brengt de hoogtepunten van de halve finale van de Glyndebourne Opera Cup, een concours voor jonge zangtalenten. De finale, een dag later, wordt geheel als livestream uitgezonden door de onlinezender.
Medici.tv: vrijdag 23 maart om 22.00 u.

Audio

Elza van den Heever en Christine Goerke in Elektra. (© Karen Almond / Met Opera)

Elektra in de Met
Live vanuit de New Yorkse Metropolitan Opera presenteert NTR Opera Live de opera Elektra van Richard Strauss. Koor en orkest van de Met worden geleid door ‘music director designate’ en oud-Rotterdammer Yannick Nézet-Séguin. In de cast staan bekende namen als Christine Goerke, Elza van den Heever, Jay Hunter Morris en Mikhail Petrenko.
NPO Radio 4: zaterdag 17 maart om 19.00 u.

Russen op de radio
Hans van den Boom ontvangt in de Spiegelzaal van het Amsterdamse Concertgebouw onder anderen het drietal dat deze week een nieuwe cd uitbracht: Henk Neven (bariton), Jan-Bastiaan Neven (cello) en Hans Eijsackers (piano). Ongetwijfeld brengen de drie materiaal van hun cd, die de titel With Love from Russia meekreeg. Later op de dag zendt Radio 4 het presentatieconcert uit.
NPO Radio 4: zondag 18 maart om 10.00 u.

Italiaans bij Ernst Daniël
In het programma van Ernst Daniël Smid klinkt deze zondag Italiaans. Eerst in het portret van sopraan Renata Scotto en in het tweede deel met hoogtepunten uit de opera Adriana Lecouvreur van Cilea.
NPO Radio 4: zondag 18 maart om 18.00 u.

Russisch liederen
Het zeer overtuigende optreden van bariton Henk Neven, cellist Jan Bastiaan Neven en pianist Hans Eijsackers in de Jurriaanse Zaal van de Rotterdamse Doelen op woensdag 15 maart werd opgenomen door de NTR en is in het Avondconcert van zondag te horen. De drie presenteerden hun cd met muziek van Russische componisten als Rachmaninov en Glinka. Cellist Jan Bastiaan speelde enkele instrumentale stukken van Prokofjev.
NPO Radio 4: zondag 18 maart om 20.00 u.

Bach in de Doelen
Eén van de meer dan honderd uitvoeringen van Bachs Matthäus-Passion dit seizoen in Nederland wordt maandag gegeven in Rotterdam. In De Doelen speelt het orkest van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven. Vocale medewerking is er door het eigen koor en door solisten als tenor Thomas Hobbs (Evangelist) en bas Stephan MacLeod (Christus).
NPO Radio 4: maandag 19 maart om 19.30 u.

Humperdinck bij de BBC
Een met sterren bezette Hänsel and Gretel is op donderdagmiddag te horen bij de BBC. De opname (de datum vermeldt de BBC niet) werd gemaakt in het Royal Opera House waar Sir Colin Davis voor het orkest stond. In de titelrollen zongen mezzosopraan Angelika Kirschlager en sopraan Diana Damrau. Andere rollen werden gezongen door Elizabeth Connell, Thomas Allen, Anja Silja en Pumeza Matshikiza, die deze week een talk hield tijdens het Opera Forward Festival.
BBC Radio 3: donderdag 22 maart om 15.00 u.

Weektip

De gedaanten van Bo Skovhus
De recensies over Das Floss der Medusa waren over het algemeen zeer lovend, ook over Bo Skovhus, die de rol van Jean-Charles in het oratorium van Henze zingt. Enkele jaren geleden stond Skovhus in een geheel andere gedaante op het podium bij De Nationale Opera. Hij zong de titelrol in Jevgeni Onegin van Tsjaikovski, naast Krassimira Stoyanova als Tatiana.

https://www.youtube.com/watch?v=Etj_19uTlno

Vorig artikel

OFF: Avontuurlijk spelen met Ligeti

Volgend artikel

Opera Odessa op tournee met Pique Dame

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.