Binnenkort

Opera Odessa op tournee met Pique Dame

De Nationale Opera van Odessa maakt vanaf 21 maart een korte tournee met Tsjaikovski’s geliefde opera Pique Dame. De voorstelling wordt geregisseerd door Alexander Titel, dirigent Aleksandru Samoïla staat op de bok.

Scène uit Pique Dame van de Nationale Opera van Odessa.

Pique Dame is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Poesjkin. Het draait om de gokker Hermann, die het gokgeheim van een rijke weduwe probeert te ontrafelen. Door rijk te worden hoopt hij goed genoeg te zijn voor zijn grote vlam, Lisa.

Tsjaikovski’s opera is een groots werk. De Nationale Opera van Odessa neemt er meer dan 160 medewerkenden voor mee, van solisten en koorzangers tot orkestleden en balletdansers. Yury Vasyuchenko verzorgt de choreografie.

De Nationale Opera van Odessa is één van de oudste operahuizen. Tsjaikovski zelf was er nog werkzaam. Odessa was ook het thuis van schrijver Aleksandr Poesjkin. Hij woonde enkele blokken van het theater verwijderd.

Pique Dame is te zien in het Chassé Theater in Breda (21 maart), het Zuiderstrandtheater in Den Haag (22 maart), Parkstad Limburg Theaters in Heerlen (23 maart) en de Stadsschouwburg Antwerpen (25 maart). Zie voor meer informatie de websites van de betreffende theaters.

Vorig artikel

Opera in de media: week 12 van 2018

Volgend artikel

OFF: Harde noten in Amerikaanse opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.