BinnenkortBuitenlandFeaturedNieuws

ROH presenteert bioscoopseizoen 2018/2019

Het Royal Opera House brengt in seizoen 2018/2019 elf producties live in de bioscoop, vijf operaproducties en zes balletvoorstellingen. Twee ensceneringen waren eerder al in Amsterdam te zien. Eva-Maria Westbroek soleert in de live-vertoning van Pique Dame.

Pique Dame was in juni 2016 te zien bij De Nationale Opera in Amsterdam en is komend seizoen met deels dezelfde zangers in Londen te zien. (© De Nationale Opera)

Het bioscoopprogramma van het Royal Opera House (ROH) bereikt inmiddels meer dan 500 bioscopen in Engeland en nog eens 1.000 in 40 andere landen. In Nederland doen 60 cinema’s mee. Dit seizoen verkocht het ROH meer dan 500.000 tickets in Engeland alleen; een record.

In de eerste helft van het nieuwe seizoen heeft het ROH vooral ballet geprogrammeerd, met producties van Mayerling, La Baydère en De Notenkraker. Voor de operaliefhebbers is er alleen een uitvoering van Die Walküre. In 2019 volgen uitvoeringen van Pique Dame (in de productie van Stefan Herheim die in juni 2016 in Amsterdam te zien was), La traviata, La forza del destino (in de productie van Christof Loy die in september 2017 in Amsterdam te zien was) en Faust.

Aan grote namen geen gebrek in Londen. Zo zingt Nina Stemme de rol van Brünnhilde in Die Walküre en vertolkt de bekende Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek de rol van Liza in Pique Dame, naast onder anderen Aleksandrs Antonenko en Felicity Palmer.

Plácido Domingo keert terug in Londen met de rol van Giorgio Germont in La traviata en Anna Netrebko en Jonas Kaufmann vormen een droompaar in La forza del destino. Michael Fabiano zingt Faust, naast Diana Damrau als Marguerite.

Hieronder een overzicht van het operadeel van de bioscoopprogrammering:

Die Walküre (R. Wagner)
28 oktober 2018
Dirigent: Antonio Pappano
Regisseur: Keith Warner
Solisten: Stuart Skelton, Emily Magee, John Lundgren, Nina Stemme, Sarah Connolly, Ain Anger, Lise Davidsen, Kai Rüütel e.a.

Pique Dame (P.I. Tsjaikovski)
22 januari 2019
Dirigent: Antonio Pappano
Regisseur: Stefan Herheim
Solisten: Eva-Maria Westbroek, Aleksandrs Antonenko, Vladimir Stoyanov, Felicity Palmer, John Lundgren, Anna Goryachova e.a.

La traviata (G. Verdi)
30 januari 2019
Dirigent: Antonello Manacorda
Regisseur: Richard Eyre
Solisten: Ermonela Jaho, Charles Castronovo, Plácido Domingo e.a.

Alessandro Corbelli zingt wederom Fra Melitone in La forza del destino. (© Alvaro Yanez)

La forza del destino (G. Verdi)
2 april 2019
Dirigent: Antonio Pappano
Regisseur: Christof Loy
Solisten: Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Ludovic Tézier, Ferruccio Furlanetto, Alessandro Corbelli, Veronica Simeoni, Roberta Alexander e.a.

Faust (C. Gounod)
30 april 2019
Dirigent: Dan Ettinger
Regisseur: David McVicar
Solisten: Michael Fabiano, Erwin Schrott, Diana Damrau, Stéphane Degout, Varduhi Abrahamyan e.a.

Zie voor meer informatie de website van het Royal Opera House. Zie voor een overzicht van de deelnemende Nederlandse bioscopen www.royaloperahouse.nl.

Vorig artikel

OFF: Potsierlijke oorlog van Stockhausen

Volgend artikel

Prohaska vertolkt koninginnen in De Doelen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.