Binnenkort

Van Zweden dirigeert thrillers in Matinee

Jaap van Zweden dirigeert op 14 april twee korte, spannende opera’s in de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw: de wereldpremière van The Tell-Tale Heart van Willem Jeths en Hertog Blauwbaards burcht van Béla Bartók.

Jaap van Zweden. (© Bert Hulselmans)

The Tell-Tale Heart is een opdrachtwerk van de ZaterdagMatinee. Willem Jeths baseerde het monodrama op het gelijknamige korte verhaal van Edgar Allan Poe. Het draait om een vrouw die een man vermoordt omdat ze walgt van zijn vaalblauwe gierenoog. De Matinee belooft “een mini-opera vol suspense”. De solorol wordt gezongen door sopraan Juliane Banse.

Hertog Blauwbaards burcht is de bekendste opera van Béla Bartók. Het verhaal over de mysterieuze hertog en zijn nieuwste bruid Judith is door de Hongaarse componist voorzien van “revolutionaire klanken”, aldus de Matinee. “Zijn dissonante intervallen geven de muziek ongekende thrillerkwaliteiten.”

De rollen in Bartóks werk worden vertolkt door mezzosopraan Michelle DeYoung (Judith), bas Mikhail Petrenko (Blauwbaard) en Pál Mácsai (spreekstem).

Jaap van Zweden leidt het Radio Filharmonisch Orkest in deze double bill. Het concert begint om 14.15 uur en is ook live te horen op Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Wiener Blut wijst de weg naar de toekomst

Volgend artikel

Formidabele Macbeth uit de Royal Opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.