Binnenkort

NTR ZaterdagMatinee presenteert Caldara

De NTR ZaterdagMatinee brengt binnenkort de Nederlandse première van een werk uit 1723. La concordia de’ pianeti van Antonio Caldara wordt concertant uitgevoerd onder leiding van dirigent Andrea Marcon door zijn ensemble La Cetra en solisten als Delphine Galou, Verónica Cangemi en David Hansen.

Andrea Marcon (©Harald Hoffmann / DG)

De Italiaanse componist Antonio Caldara werd geboren in 1670 in Venetië en stierf in 1736 in Wenen. Hij heeft met een van zijn voorgangers, Francesco Cavalli, gemeen dat zijn muzikale leven begon als koorzanger in de San Marco. Via een kapelmeesterschap in Mantua, aan het hof van Karel IV en soortgelijke functies in Barcelona en Rome kwam Caldara in Wenen terecht. Daar zou hij tot aan zijn dood verder werken aan een omvangrijk oeuvre van opera’s, cantates en oratoria. De feestcantate La concordia de’ pianeti, die tijdens de NTR ZaterdagMatinee zijn Nederlandse première beleeft, stamt uit 1723.

Ooit was Antonia Caldara een componist wiens werk veel werd uitgevoerd en die bekender heette te zijn dan Händel en Vivaldi. De ‘componimento theatrale per musica’ La concordia de’ pianeti componeerde hij voor de naamdag van Elisabeth Christine van Brunswijk-Wolfenbüttel, die door haar huwelijk met de Habsburgse keizer Karel VI een vrouw met status werd. Ze mocht vanwege haar huwelijk de titel van keizerin voeren en vanaf 1711 was ze enkele jaren keizerin van het Heilige Roomse Rijk en titulair koningin van Spanje.

Het was dirigent Andrea Marcon die de partituur opdook en besloot het werk te gaan uitvoeren. Dat gebeurde voor het eerst in 2014 in Dortmund. Van die avond is een opname gemaakt die als cd werd uitgebracht door het label Archiv. Deels met dezelfde cast komt Marcon met zijn La Cetra, het Barockorchester & Vokalensemble Basel en de solisten naar het Concertgebouw. In de rol van Venere is de Franse mezzosopraan Delphine Galou te horen. Sopraan Verónica Cangemi, die enkele jaren geleden bij De Nationale Opera in Händels Deidamia de rol van Nerea zong, is Diana.

Net als in 2016 zingt countertenor David Hansen een rol als het karakter Apollo. Toen ging het – ook in de NTR ZaterdagMatinee – om Il Parnasso in festa van Händel, ditmaal is zijn rol Apollo op muziek gezet door Caldara.

De uitvoering van La concordia de’ pianeti begint om 14.15 u. en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Anna Prohaska brengt Behind the Lines

Volgend artikel

Pierre Audi krijgt Eremedaille

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.