Binnenkort

Anna Prohaska brengt Behind the Lines

Goed nieuws voor de fans van Anna Prohaska: de sopraan is slechts een paar weken na haar vorige optreden opnieuw in ons land te horen. Op 24 april brengt ze met Eric Schneider het programma Behind the Lines, met repertoire over oorlog en vrede van componisten als Beethoven en Hanns Eisler.

Anna Prohaska (©Holger Hage / Deutsche Grammophone

Anna Prohaska maakte haar Nederlandse debuut in 2014, in het Amsterdamse Concertgebouw. Ze zong tijdens de kerstmatinee de sopraanpartij in de vierde symfonie van Mahler bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder Mariss Jansons. Er volgden enkele liedrecitals samen met andere vocalisten, en een operadebuut in Jephtha. Bij De Nationale Opera hoorde de recensent “een stevig gefundeerde lyrische sopraan” in de rol van Iphis.

In 2014 kwam haar cd Behind the Lines uit, gewijd aan de gebeurtenissen honderd jaar eerder, toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak en de geschiedenis van Europa drastisch werd veranderd. Op de plaat wil Prohaska een verbinding maken tussen oorlog en vrede. Ze nam met begeleider Eric Schneider 25 Duitse, Engelse, Franse en Russische liederen op, die samen de periode van de Dertigjarige Oorlog tot de Tweede Wereldoorlog omvatten en als het ware 25 ‘kleuren’ van het soldatenleven laten zien.

“Prohaska toont zich een liedmeesteres door met perfect gecontroleerde stem de muziek van de in totaal vijftien verschillende componisten zonder uitzondering raak te interpreteren”, zo luidde het oordeel van de recensent over de cd waarvan de sopraan in Amsterdam de live-versie zal brengen. Ze opent met Werlin en Beethoven en gaat via Eisler en Schubert naar Weill en Mahler. Net als op de plaat is Eric Schneider haar begeleider op piano. Hij is bekend als liedbegeleider, maar is de laatste jaren ook actief op het soloconcertpodium.

Het recital is op dinsdag 24 april om 20.15 uur in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Zie voor meer informatie en het bestellen van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Caprera brengt meeslepende Verdi-opera

Volgend artikel

NTR ZaterdagMatinee presenteert Caldara

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.