Nieuws

Pierre Audi krijgt Eremedaille

Het afscheid van Pierre Audi van De Nationale Opera is gemarkeerd met een koninklijke onderscheiding. Na afloop van de première van Gurre-Lieder, gisteravond in Nationale Opera & Ballet, reikte koning Willem-Alexander persoonlijk de onderscheiding uit.

Pierre Audi (©Sarah Wong)

Pierre Audi is sinds 1988 artistiek directeur van De Nationale Opera. Met een periode van dertig jaar vestigt hij daarmee vermoedelijk een wereldrecord. Audi leidde de artistieke kant van het bedrijf en regisseerde binnens- en buitenshuis opera en muziektheater. Gurre-Lieder, dat gisteravond als herneming zijn première beleefde, is zijn laatste regie voor De Nationale Opera in zijn rol als directeur. Volgend jaar zal Audi de mise-en-espace verzorgen van de Stockhausen-cyclus aus LICHT.

De Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje wordt aan Pierre Audi toegekend vanwege zijn grote verdiensten voor de kunsten in Nederland en de ontwikkeling van de opera en het muziektheater in het bijzonder. De onderscheiding, die sinds 1905 bestaat, wordt buiten de ministeriële verantwoordelijkheid toegekend door het Koninklijk Huis. Recent werd choreograaf Hans van Manen met de medaille geëerd voor zijn werk. Eerder werden onder anderen Hella Haasse, Bernard Haitink en Gustav Leonhardt onderscheiden.

Vorig artikel

NTR ZaterdagMatinee presenteert Caldara

Volgend artikel

Bachvereniging toert met Dido and Aeneas

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.