Binnenkort

Figaro van Wieler en Morabito in reprise

De Nederlandse Opera begint het nieuwe jaar met een reprise van Le nozze di Figaro, een productie uit de Mozart/Da Ponte-cyclus die de regisseurs Jossi Wieler en Sergio Morabito in 2006 maakten. Veel solisten van toen keren weer terug.

Luca Pisaroni in de productie van 2006 (foto: A.T. Schaefer).
Luca Pisaroni in de productie van 2006 (foto: A.T. Schaefer).

Om het Mozart-jaar te vieren, liet De Nederlandse Opera (DNO) in 2006 de regisseurs Jossi Wieler en Sergio Morabito een unieke trilogie maken: in drie dagen werd de volledige Mozart/Da Ponte-cyclus opgevoerd. Opus Arte heeft de trilogie inmiddels op dvd uitgebracht.

Sinds 2009 zijn we in het stadium van de reprises van de afzonderlijke producties beland. Vorig seizoen werd Così fan tutte hernomen, dit seizoen is Le nozze di Figaro aan de beurt.

In 2006 werd de radicaal nieuwe productie die het duo van de Mozart-hit maakte redelijk ontvangen door het publiek. Dirigent Ingo Metzmacher bracht het er niet goed vanaf. Voor hem waren de boe’s.

Daar hoeft hij dit jaar niet voor te vrezen, want zijn plek is ingenomen door de jonge Griekse dirigent Constantinos Carydis, die het Nederlands Kamerorkest zal leiden. Carydis dirigeerde eerder Die Entführung aus dem Serail bij DNO en was in zijn carrière onder meer verbonden aan het Staatstheater am Gärtnerplatz in München en de Staatsoper Stuttgart.

In de cast keren veel zangers terug die er ook in 2006 bij waren. Zo zingt Luca Pisaroni wederom de titelrol. Het is de vierde keer in een jaar tijd dat de Italiaan naar Amsterdam toogt. Hij was eerder dit seizoen in Dido and Aeneas te zien (als Aeneas) en zong vorig seizoen in Così fan tutte en Ercole amante.

De Britse bariton Garry Magee keert terug als Il Conte di Almaviva. Magee vertolkte recentelijk diverse titelrollen, waaronder Wozzeck in Berlijn en Don Giovanni in Wales en Hannover.

Andere terugkerende solisten zijn onder andere Charlotte Margiono als Marcellina, Mario Luperi als Bartolo en Marcel Reijans als Basilio.

Nieuw is Michaela Kaune als La Contessa di Almaviva. De Duitse sopraan is ensemblelid van de Deutsche Oper Berlin. Ook nieuw is de Zweedse sopraan Marie Arnet, die debuteert bij DNO. Zij mag als Susanna het stokje overnemen van Danielle de Niese. Ze zong de rol eerder tijdens het Glyndebourne Festival.

Als Cherubino is Marina Comparato gestrikt, de Italiaanse mezzo die vorig seizoen Dorabella zong in de reprise van Così fan tutte bij DNO.

Hieronder een fragment van de productie in 2006.

Le nozze di Figaro gaat op 15 januari in première. Daarna volgen acht voorstellingen in Het Muziektheater in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

Mezzo Television start HD-kanaal

Volgend artikel

Een Wagner om je vingers bij af te likken

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.