Binnenkort

Opera in de media: week 21 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 21 (19 – 25 mei 2018) aandacht voor de honderdste geboortedag van Birgit Nilsson en La clemenza di Tito bij De Nationale Opera.

Video

Birgit Nilsson als Isolde. (©Louis Melançon/Metropolitan Opera Archives)

Eerbetoon aan Birgit Nilsson
Sopranen als Nina Stemme, Cornelia Beskow en Christina Nilsson zingen, samen met tenor Michael Weinius, een eerbetoon aan de legendarische Birgit Nilsson. In 1946 maakte zij haar debuut bij de Royal Swedish Opera en daar vindt het concert, ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Nilsson plaats. Muziek van Wagner, Puccini en von Weber staat op het programma. Het Royal Swedish Orchestra wordt geleid door Alan Gilbert.
OperaVision: zaterdag 19 mei om 19.00 u.

Italiaanse opera in Baden-Baden
Onder het motto ‘Bella Italia in Baden-Baden!’ werd in het Festspielhaus aldaar opgetreden door Angel Blue, Massimo Giordano en Erwin Schrott. Grote Italiaanse opera vormde de rode draad van het programma, met werk van Donizetti, Bellini, Verdi, Puccini en Mozart. Het SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg werd geleid door Gérard Korsten.
Arte: zondag 20 mei om 18.25 u.

Benvenuto bij DNO
Voor wie het door Terry Gilliam geregisseerde spektakel nog eens wil zien: Arte zendt de opname van de opera Benvenuto Cellini van Berlioz uit. De titelrol wordt gezongen door tenor John Osborn. Sir Mark Elder dirigeerde het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Arte: zondag 20 mei om 23.40 u.

Norma met Devia
Vanaf zaterdag 19 mei is de opname van de opera Norma van Bellini te zien op Culturebox. Het is een opname uit het theater La Fenice in Venetië, die onlangs gemaakt werd. Deze productie betekende het afscheid van sopraan Mariella Devia in de titelrol. Andere rollen werden gezongen door Stefan Pop en Luca Tittoto. Koor en orkest van het Teatro La Fenice werden geleid door Riccardo Frizza, Kara Walker deed de regie.
Culturebox: on demand

Strauss in Wenen
Vanuit Wenen streamt het betaalkanaal van de Wiener Staatsoper de opera Capriccio van Richard Strauss. De productie werd geregisseerd door Marco Arturo Marelli, dirigent is Michael Boder. In de cast zingen onder anderen Anna Gabler, Michael Schade, Adrian Eröd en Angelika Kirchschlager.
Staatsoper Live: donderdag 24 mei om 19.00 u.

Audio

La clemenza di Tito. (©Ruth Walz)

La clemenza live op radio
NTR Opera Live komt rechtstreeks uit het gebouw van De Nationale Opera. Op het programma staat Mozarts La clemenza di Tito, onder regie van Peter Sellars en met Teodor Currentzis als dirigent voor zijn eigen ensemble en koor, MusicAeterna. Solisten zijn onder anderen Russell Thomas, Janai Brugger, Janine de Bique en Sir Willard White.
NPO Radio 4: zaterdag 19 mei om 19.00 u.

Lady Macbeth met Eva-Maria Westbroek
De veel geroemde productie van Shostakovich’s Lady Macbeth of Mtsensk door het Royal Opera House, is te horen op BBC Radio 3. In de hoofdrollen zingen sopraan Eva-Maria Westbroek, tenor Brandon Jovanovich en de bas Sir John Tomlinson. Het koor en orkest worden geleid door Antonio Pappano.
BBC Radio 3: zaterdag 19 mei om 19.30 u.

Gens met orkest
Sopraan Véronique Gens, die afgelopen week nog in Nederland was voor een liedrecital,  zong begin dit jaar als soliste bij Berliner Philharmoniker onder leiding van Antonio Pappano. Ook toen stond repertoire van Henri Duparc op de lessenaar, naast stukken van Ravel, Moessorgski en Skriabin.
NPO Radio 4: zondag 20 mei om 14.00 u.

Special rond Maria-Riccarda Wesseling
Af en toe brengt het programma Diskotabel van Lex Bohlmeijer een aflevering van de serie ‘Ongehoord’. Ditmaal is daarin de speciale gast mezzosopraan Maria-Riccarda Wesseling.
NPO Radio 4: zondag 20 mei om 16.30 u.

Anna Lucia Richter opent Liedfestival
Het openingsconcert van het Internationaal Lied Festival Zeist, live vanuit de Kerk Evangelische Broedergemeente Zeist, wordt uitgezonden in het Avondconcert. Sopraan Anna Lucia Richter zingt, begeleid door pianist Gerold Huber, werk van Schubert, Wolf en Berg.
NPO Radio 4: dinsdag 22 mei om 20.00 u.

Boris bij de BBC
de BBC spreekt van een ‘controversiele’ productie van de opera Boris Godoenov (de versie van 1869) van Moessorgski door Gothenburg Opera. In de hoofdrollen zingen Clive Bayley, Solgerd Isalv en Anna Johansson. Muzikale leiding van het geheel is in handen van Leo Hussain.
BBC Radio 3: donderdag 24 mei om 15.00 u.

Brahms requiem in het Concertgebouw
Het is 150 jaar geleden dat Brahms zijn werk Ein Deutsches Requiem voltooide. Het staat nu voor het eerst op het repertoire van het Orkest van de 18e Eeuw. Live vanuit het Concertgebouw Amsterdam hoort u de musici, Cappella Amsterdam en de solisten Carolyn Sampson en Andre Morsch, onder leiding van Daniel Reuss.
NPO Radio 4: donderdag 24 mei om 20.00 u.

Weektip

Op reis naar Puccini
Zoveel leuker dan zelfingenomen vloggers of hijgerige ‘influencers’ op YouTube zijn de filmpjes van het project Roadtrip la Bohème. Filmmaker Gijs Besseling schoot de soms adembenemende sepia-beelden, zijn broer, cellist Leonard en journaliste Nina Schuttert presenteren de clips. Ze doorkruisen Italië met een campertje langs plekken waar Giacomo Puccini heeft gewoond en gecomponeerd. Nu er inmiddels vier aflevering online staan valt er al op beperkte schaal te bingewatchen en te zwelgen in de muziek en het leven van Puccini.

Vorig artikel

Véronique Gens: een eenheid van spelen

Volgend artikel

Tom Goossens gaat ver met Mozart

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.